Zelle Ne Demek? Zelle Ne Anlama Gelir?

NE NEDİR?

Zelle ne demek? Zelle kelimesinin anlamı nedir? Zelle kelimesine örnek cümleler...

Zelle: Kayma. Ayağın sürçmesi. Peygamberlerin gayr-i irâdî yanılmaları anlamlarına gelmektedir.

ZELLE KELİMESİNE ÖRNEK CÜMLELER

Yazı tarihinin ideografik safhasındaki en eski şekil, Mezopotamya havâlisinde meydana gelmiş bulunan çivi yazısı olarak bilinir. Ancak yazının, Hazret-i Âdem ve onu takip eden nesiller arasında da mevcut olduğuna dâir dînî hakîkatler bulunmaktadır. Hazret-i Ömer -radıyallâhu anh-’ın rivâyetine göre Âdem - aleyhisselâm-, Cennet’ten çıkarılmasına sebep olan zellesi dolayısıyla affı için Hazret-i Muhammed Mustafâ’yı vesîle ederek Cenâbı Hakk’a şöyle yalvardı:

‘‘Yâ Rabbî! Muhammed hakkı için Sen’den beni bağışlamanı istiyorum!’’

*****

“Kur’ân’ı seslerinizle güzelleştiriniz. Çünkü güzel ses, Kur’ân’ın güzelliğini daha da artırır.” (Dârimî, Fedâilü’l-Kur’ân, 34)

*****

“Sen’den başka hiçbir ilâh yoktur. Sen’i tenzîh ederim. Gerçekten ben, zâlimlerden oldum!” diye çokça tesbîhi üzerine bu mübârek peygamberinin işlediği zelleyi affetti:

“Bunun üzerine O’nun duâsını kabûl ettik ve O’nu kederden kurtardık. İşte Biz, mü’minleri böyle kurtarırız.” (el-Enbiyâ, 88)

*****

Hak bir dâvânın sâhiplerine, sabırlı, sâkin ve azimli hareket etmek düşer. Yûnus -aleyhisselâm-, kavminden son derece bîzâr olduğu için eleminin şiddeti sebebiyle ilâhî vahyi bekleyemeden oradan ayrılmıştı. Bu ise, bir bakıma sabırsızlık ve acelecilik olmuştu. Zor şartlar içersinde bile olsa, böyle bir davranış, kendisi için bir zelle idi.

*****

Hazret-i Âdem -aleyhisselâm-’ın cennette yasak meyveye yaklaşması meselesinin hakîkatine gelince; bu onun için bir zelle, yâni gayr-i irâdî hatâdır. Bir bakıma da murâd-ı ilâhî îcâbı olarak tahakkuk etmiştir. Çünkü murâd-ı ilâhî; Âdem - aleyhisselâm- ve Havvâ vâlidemizin insan için yaratılan yeryüzüne inmeleri, orada insan neslinin çoğalması ve kıyâmete kadar bu neslin devâm etmesi, rûhunu yüceltip Rabbine yaklaştıranların tekrar Âdem -aleyhisselâm-’ın geldiği mekân olan cennete döndürülmesi, nefsine aldananların ise, şeytanın arkadaşları olarak cehenneme girmesi
idi.