Yoğurttaki Domuz Jelatinine Dikkat!

SIHHAT

Hazır yoğurtlarda kullanılan jelatinler hakkında gerçek bilgiye sahip misiniz? Yoğurtlarda kullanılan jelatinler hem sağlığımız hem dini değerlerimiz açısından ciddi riskler barındırıyor. Çünkü ithal edilen jelatinlerin birçoğu domuzlardan üretiliyor ve yediğimiz yoğurtlar “helal” olmuyor. İşte yoğurtlarda kullanılan jelatinler ve bilinmeyenler.

Yoğurtlara kıvam arttırmak ve su tutması için jelatin katılıyor. Türkiye'de yoğurt yapımında kullanılan jelatinler daha çok ithal edilerek kullanılıyor. Avrupa'da yoğun olarak bulunduğu ve daha az maliyeti olduğu için domuzdan üretilen jelatinler, Türkiye'de yoğurt üretiminde de ne yazık ki kullanılıyor. Dinimiz ve sağlığımız açısından sakıncalı olan bu durum Türkiye’ye uygulanan “gıda terörü” olarak ifade ediliyor.

YOĞURTTA DOMUZ JELATİNİ KULLANILDIĞINI KANITLADI

Gıda Hareketi Lideri Kemal Özer, bir TV programında gıdalarda yaygın olarak kullanılan jelatinin domuzdan elde edildiğinin belgesini gösterdi. İşte çarpıcı belge:

Gıda Güvenliği sorununun canlı yayında masaya yatırıldığı programda, Gıda Hareketi Başkanı Kemal Özer, Türkiye'de üretimi yapılmadığı için yurtdışından ithal edilen, şekerler, yoğurtlar, salam, sosik, sucuk, dondurma, jole, kek, bisküvi gibi ürünler başta olmak üzere gıdanın hemen her alanında kullanılan jelatinin, domuz ürünü olduğunu belgeleriyle ortaya koydu.

Piyasadan aldıkları numuneleri Tarım Bakanlığı Laboratuarı'nda analiz ettiren Gıda Hareketi, numunelerin yüzde 50'sinin domuzdan üretilmiş jelatin olduğunu gösteren analiz sonuçlarını canlı yayında gösterdi.

Jelatin kıvam arttırıcı özelliğinden dolayı, başta yoğurt olmak üzere, çikolata, dondurma, şekerleme ve daha birçok gıdanın üretiminde katkı maddesi olarak kullanılıyor. Türk Gıda Kodeksi jelatinin kullanımına izin veriyor.

JELATİN NEYDEN YAPILIYOR?

Şekerlemeden süt ürünlerine, meyve sularından ilaçlara kadar çok geniş bir kullanım alanı bulunan gıda katkı maddesi jelatin, ülkemizde üretilen birçok üründe de kullanılıyor.

Jelatinin hammaddesi kollajen denen bir proteindir. Yani Jelatin yüzde yüz hayvansal kaynaklı bir maddedir. Hayvanlarda bulunan protein kollajen; deri, kemik, kıkırdak, tendon ve bağ dokunun temel yapı taşında bulunur. Günümüzde jelatin üretimi denildiğinde özellikle domuz ve sığırın kemik ve derileri karışık olarak kullanımı akla geliyor. Sığır derisinden, kemikten, domuz derisinden ve diğer hammaddelerden üretilerek yapılan jelatinler de diğer ürünlerde katkı maddesi olarak kullanılıyor.

JELATİN NİÇİN KULLANILIR?

Jelatin gıda ürünlerinde, jelleştirici ve kıvam artırıcı olarak kullanılıyor. Jelatinin oluşturduğu saydam, kokusuz ve ağızda kolayca eriyebilen jel yapısı, diğer kıvam artırıcılar tarafından tam sağlanamıyor. Hayvan jelatinlerinin tercih edilmesinin başlıca sebebi hayvan jelatinlerinin üretiminin kolay olmasındandır.

Çoğunlukla domuz kemik ve derisinden elde edilir. Ucuz olarak temin edilebilmesi yine tercih edilme sebepleri arasındadır. Ayrıca hayvan jelatini tercih sebeplerinden birisi de ağırlığının 5 ile 10 misli kadar su bağlama özelliğine sahip olmasıdır. Böylece az miktarda süt ile çok miktarda yoğurt üretimi sağlanır.

Gıda işletmecileri bazen de jelatini tüketiciyi aldatmak, yani hile amacı ile kullanmaktadır. Örneğin yoğurt üretiminde kremayı ayrı değerlendirip yoğurda jelatin katarak kıvamlı yoğurt göstermek bunlardan biridir.

JELATİN ZARARLI MIDIR?

Aslında jelatin zarardan çok helal olup olmaması konusunda gündeme geliyor. Çünkü bir protein ürünü olan jelatinin insan sağlığı açısından herhangi bir kötü etkisi bulunmuyor.

Jelatindeki problem, genellikle domuzdan ve helal yoldan kesilmemiş hayvanlardan elde edilmesidir. Ancak İslam dini açısından jelatinin, yenilmesi helal olan ve İslami usullere göre kesilmiş bir hayvandan elde edildiği takdirde kullanılmasının caiz olduğu ifade ediliyor.

DÜNYADA JELATİN ÜRETİMİ VE TÜKETİMİ

Jelatin, Türkiye dahil pek çok ülkede doğal bir gıda olarak kabul ediliyor ve tüketimi sınırlandırılmıyor.

Avrupa’da elde edilen ve gıdalarda kullanılan jelatinin % 60’nın domuzdan, % 40’nın ise sığır ve diğer hayvanlardan elde edildiği belirtiliyor.

TÜRKİYE’DE JELATİN ÜRETİMİ VE TÜKETİMİ

Ülkemizde yılda 5 bin ton civarında jelatin kullanılmakta ve bunun yarıdan fazlası ithal edilmektedir. İthal edilen jelatinin bir kısmı, üretimi helal kabul edilen Pakistan’dan geliyor. Ancak bu ülkeden Türkiye’ye satılan miktar 700 – 800 ton/yıl’ı geçmiyor. Hâlbuki İstanbul’da bir büyük şekerleme firması yılda 1000 ton jelatin kullanmaktadır.

Kamuoyunun istekleri doğrultusunda yurt dışından şekil değiştirerek helal üretim için Balıkesir ve İstanbul illerinde Jelatin üretimi yapan 2 firma kurulmuştur. Ancak bu iki firmanın toplam üretimi 3000 ton/yıl’dır.

JELATİNİN KULLANIM ALANLARI

Jelatin, başta gıda sanayi olmak üzere, eczacılık, kozmetik, tıp ve fotoğraf ürünlerinde yaygın bir kullanım alanına sahiptir. Ayrıca Jelatin sağlık alanında kullanılan serumlarda (plazma ikamesi olarak), kapsüllerde, vitamin kaplama materyallerinde, pastillerde, tabletlerde, damlaların üretiminde, macun kaplamalarında kullanılıyor.

YİYECEKLERDE DOMUZ JELATİNİ İSTEMİYORUZ!

Jelatinle ilgili kamuoyunu bilinçlendirmek ve yetkililerin dikkatini çekmek amacıyla Chance.org’da yaklaşık bir yıl önce imza kampanyası başlatılarak, 17 bin kişinin imzası alındığı ve bu imzaların gıda firmaları ve Sağlık Bakanı Recep Akdağ ile paylaşıldığı açıklanıyor:

“Her gün çocuklarımızın ve bizim boğazımızdan bilmediğimiz onlarca yapay madde geçiyor. Dikkat etmeden aldığımız her ürün domuzdan elde edilen jelatin ve daha bir çok haram ve sağlığa zararlı madde içeriyor. Hiç domuz eti yememiş bir kişi bile ömrü boyunca bir domuz yemiş kadar jelatin yiyor. Yılda 380.000 ton kadar üretilen jelatinin 150.000 tona yakını Müslümanlar tarafından tüketiliyor. Lütfen imzalayarak denetimlerin artmasına ve jelatinin yasaklanmasına destek olalım.”

Kaynak: İnternetten derlenen haberimizi yaparken yararlandığımız kaynaklar: Gidahareketi.org, İnsanvehayat.com, Change.org ve haber siteleri.

JELATİN BU ÇAĞIN AFETİDİR | NUREDDİN YILDIZ HOCA