Yavuz Sultan Selim’in Sultanlığı Döneminde Yaptıkları

Abidevi Şahsiyetler

Yavuz Sultan Selim, sultanlığı döneminde neler yaptı?

Yavuz Sultan Selim, Osmanlı padişahları arasında belki de en müstesna şahsiyetlerin başında gelir. Kendisi Osmanlı Devleti’nin dokuzuncu padişahıdır. Fatih Sultan Mehmet’in torunu, II. Beyazıt Hanın oğludur.

Uzun yıllar Karadeniz’de Trabzon’da sancak beyliği yapmış olan Şehzade Selim, Karadeniz’in hırçınlığından etkilenerek sert bir mizaca sahip olmuştur. Yavuz, onun bu sert mizacından ötürü kendisine verilen bir lakaptır.

Babasından devraldığı tahtta sekiz yıl kalır. Osmanlı Devleti’nin topraklarını tamı tamına 2,5 kat büyütecektir.

Şah İsmail öncülüğünde başlayan ve Anadolu’ya sıçrayan Şii propagandasını, Çaldıran’da Şah İsmail’e karşı kazandığı zaferle ortadan kaldırarak, Sünni İslam’ı siyaseten muhafaza eder.

Memlükler üzerine sefer düzenleyerek kutsal toprakları güven altına alır. Abbasi ailesi üzerinden devam eden halifeliği şahsının üzerine alarak Osmanlı Sultanlarının, İslam aleminin halifesi olduğunu kesinleştirecektir. Memlükleri ortadan kaldırdıktan sonra Kudüs’e, atından inerek hürmetle giren Yavuz Sultan Selim, buradaki imam tarafından “Hakimül Harameyn eş-Şerifeyn” diye zikredilir. Ancak Yavuz buna ikaz ederek “Hadimül Haremeyn eş-Şerifeyn” yani kutsal beldelerin hizmetçisi olduğunun zikredilmesi gerektiğini ifade eder.

Bu büyük komutanı Mısır seferinden dönüşünde İstanbul halkı büyük bir kalabalık ile karşılayacaktır. Bundan haberdar olan Yavuz “Allah muhafaza ola ki gurura kapılırız” der ve Payitahta oradan da evine gece vakti tebdil kıyafet ile girer.

Kaynak: Gökhan Gökçek, Altınoluk Dergisi, Sayı: 401