Vesvese Ne Demek? Kısaca Vesvese Nedir? Cümle İçinde Örnekler

NE NEDİR?

Vesvese ne demek? Vesvese kelimesinin anlamı nedir? Vesvese kelimesine örnek cümleler...

Vesvese: Nefs ve şeytanın meydana getirdiği iç karışıklığı, iç üzüntüsü. Vehim, kuruntu. Şüphe, tereddüt anlamlarına gelmektedir.

VESVESE KELİMESİNE ÖRNEK CÜMLELER

Şeytanın vesvese verdiği işlerin başında Kur’ân okumak gelir. Zira Kur’ân’ı okuyup onun vaadini, tehdîdini, apaçık âyetlerini ve açıklamalarını düşünen kişi, sâlih amellere daha büyük bir iştiyakla yönelir. Şüpheli şeylerden ve haramlardan daha fazla kaçınır. Bu şekilde Kur’ân okumak, sâlih amellerin en faziletlisi olduğu içindir ki şeytan, insanları Kur’ân’dan uzaklaştırmak için var gücüyle çalışır.

******

Müşrikler, Mîrâc hâdisesini duyduklarında, derhâl yalanlamaya koyuldular. Ortalığa bir dedikodu velvelesi hâkim oldu. Bunu fırsat bilerek, mü’minleri de bu yolda vesveselerle îmanlarından caydırmak istediler. Hattâ Hazret-i Ebû Bekr’e bile gittiler.

*****

Şeytan; Hazret-i İbrâhim, Hazret-i İsmâil ve Hacer Vâlidemize vesvese vermek için peşlerinden koşmuştur. Haccın vâcip bir rüknü olan şeytan taşlama da, onların şeytanı kovup taşlamalarının bir hâtırasıdır. Burada şekil itibâriyle yerden alınıp atılan taş, aslında günâha atılmış bir taştır. Maksat, Cenâb-ı Hakk’ın rızâsına ulaşmaktır. Nitekim Allâh Rasûlü -sallâllâhu aleyhi ve sellem- şöyle buyurmuştur:

(Şeytan) taşlamak ve Safâ ile Merve arasında sa’y yapmak, ancak Allâh’ın zikrini ikâme etmek için emredilmiştir.

*****

“Namaz için ezân okunduğu zaman şeytan oradan sesli sesli yellenerek uzaklaşır, ezânı duyamayacağı yere kadar kaçar. Ezân bitince geri gelir. Kâmet başlayınca yine uzaklaşır, bittiğinde ise geri dönüp kişi ile kalbinin arasına girer ve: «Şunu hatırla, bunu düşün!» diye aklında daha önce hiç olmayan şeylerle vesvese verir. Öyle ki (buna kapılan) kişi kaç rekât kıldığını bilemeyecek hâle gelir.” (Buhârî, Ezân, 4; Müslim, Salât, 19)

*****

“Allâh, kendi katından bir emniyet işâreti olarak sizi hafif bir uykuya daldırmıştı. Sizi arındırmak, sizden şeytanın pisliğini (verdiği vesveseyi) gidermek, kalplerinizi pekiştirmek ve sebâtınızı artırmak için gökten size su indirmişti.” (el-Enfâl, 11)

*****

Ey Allâh’ım! Kabir azâbından, kalbin vesvesesinden, işlerin dağınıklığından Sana sığınırım! Ey Allâh’ım! Rüzgârların getirdiği âfetin şerrinden Sana sığınırım!

*****

Peygamber -sallâllâhu aleyhi ve sellem- vefât ettikten sonra ashâb-ı kirâm arasında onun ölümüne en çok üzülen biri varsa şüphesiz o benimdir. Başkaları da üzülmüştü. Hattâ üzüntüden vesveseye kapılanlar oldu.

*****

Müʼmini namazda öyle dünyevî düşüncelerle meşgul eder ki neticede ibadetini ifsâd eder, geriye ancak kuru bir şekil kalıverir. Yahut da, kıldığı namazın makbul olmadığına dâir vesvese vererek kulu ye’se düşürmeye, reddedilen bir namazı kılmaktansa hiç kılmamanın daha iyi olacağı şeklinde şeytânî bir düşünceyi kabûl ettirmeye uğraşır. Böylece onu adım adım ibadetten uzaklaştırmak için her yönden hamle eder.

*****

Hacda şeytan taşlama vardır. Bunun hikmeti nedir? Hayatımızın her ânında şeytanı taşlayarak bize vesvese vermesini engelleyeceğiz. Gönül dünyamız dâimâ uyanık olacak. Bu şekilde Cenâb-ı Hakk’a olan teslimiyetimiz güçlenecek. Böylece Cenâb-ı Hakk’a sadâkatimizi ispat etmiş olacağız.