Vakıf ile İlgili Hadisler

HADİSLER

Vakıf ve vakıf malı hakkında hadisler nelerdir? Peygamberimizin (s.a.s.) vakıf ve vakıf malı ile ilgili bazı hadisleri ve sözleri.

Peygamber (sallallahu aleyhi ve sellem) Efendimizin vakıf hakkında bazı hadis-i şerifleri.

VAKIF VE VAKIF MALI HAKKINDA HADİSLER

İbn Ömer’den (r.a.) rivayet edildiğine göre,

Hz. Ömer, Resûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem) zamanında Semğ isimli hurma bahçesini tasadduk etmek istemiş ve Efendimize gelerek, “Yâ Resûlallah! Ben çok nefis bir hurmalığa sahip oldum. Bu hurmalığı tasadduk etmek istiyorum” demişti. Hz. Peygamber (sallallahu aleyhi ve sellem) ise cevaben, “Satılmaması, hibe edilmemesi, miras bırakılmaması ve ancak meyvesinden infak edilebilmesi şartıyla oranın aslını tasadduk et” buyurmuştu. (Buhârî, Vesâyâ, 22)

***

Amr b. Hâris (radıyallahu anh) şöyle söylemiştir:

“Peygamber (vefat ettiğinde) silahından, beyaz katırından, bir de sadaka olarak bıraktığı Hayber (Fedek) arazisinden başka bir mal bırakmadı.” (Buhârî, Cihâd, 86)

***

Ebû Hüreyre’den (radıyallahu anh) rivayet edildiğine göre, Resûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurmuştur:

“İnsan ölünce şu üçü dışında amelleri(nin sevabı) kesilir: Sadaka-i câriye (faydası süregelen hayır), faydalanılan ilim, arkasından dua eden hayırlı evlât.” (Müslim, Vasiyye, 14)

Mahmûd b. Lebîd (radıyallahu anh) anlatıyor:

Osman b. Affân (radıyallahu anh) bir mescidi yaptırmak istedi. Ancak insanlar bundan hoşlanmayarak onu olduğu gibi bırakmasını istediler. Bunun üzerine Hz. Osman, Resûlullah’ın (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurduğunu işittiğini nakletti: “Kim Allah rızası için bir mescit yaparsa / yaptırırsa Allah da onun için Cennet’te benzeri bir (ev) yapar.” (Müslim, Zühd, 44)

***

Enes b. Mâlik’ten (radıyallahu anh) rivayet edildiğine göre, Hz. Peygamber (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurmuştur:

“Bir Müslüman bir ağaç diker de onun meyvesinden bir insan yahut hayvan yerse muhakkak o yenilen şey, ağacı diken kimse için bir sadaka olur.” (Buhârî, Edeb, 27)