Vakıa Ne Demek?

NE NEDİR?

Vakıa nedir, ne anlama gelir? Vakıa kelimesinin sözlük anlamı nedir? Vakıa kelimesi ile ilgili cümleler.

Vâkıa, gayb âleminden kalbe gelen mânayı ifade eden tasavvuf terimidir.

Vâkıa, “olmuş olan şey, geri çevrilmesi mümkün olmayan olay, olgu” demektir.

VAKIA NEDİR?

Sözlükte “âniden meydana gelen olay, sıkıntı, kıyamet” gibi anlamlara gelen vâkıa (çoğulu vâkıât) tasavvuf literatüründe sûfînin vecd ve istiğrak halinde vâkıf olduğu hakikatleri anlatmak için kullanılır. Vâkıa uyku ile uyanıklık arası bir halde iken meydana gelir; rüyaya benzemekle birlikte esasen ondan farklıdır. Ayrıca sâlikin kalbine yerleşerek gelip geçici olmaması bakımından hâtırdan (çoğulu havâtır) ayrılır.

Tasavvufta “tavâriḳ, bevâdî, bâdih, kādih, tevâlî, levâmi‘, levâih” gibi tabirler vâkıa ile yakın anlamlarda kullanılmıştır. Sûfîler mânevî meselelerine ve ruhî müşkillerine de vâkıa derler. Zikir sırasında kendinden geçip gaybet halini yaşayan sâlikin kalbine birtakım remiz hayaller akmaya başlar. Sâlik kendine gelince (sahv) ya ilâhî bir lutuf olarak o remizlerin mânasını bilir ya da şeyhi tarafından bunlar kendisine yorumlanır. Böylece sâlik remiz hayallerin hakikatini anlar. İnsanın zihnine gelen, vâkıa ile hiçbir alâkası bulunmayan birtakım hayalleri vâkıa ile karıştırmamak gerekir. (Kaynak: DİA)

VAKIA İLE İLGİLİ CÜMLELER

Vâkıalara dayanarak anlatmak sûretiyle iş başındakilerin dikkatini çekmeğe çok çalışmıştır. (Kâtip Çelebi)

***

Kerbelâ vâkıasın yâd ile kan ağlayalım / Akıtıp yaş yerine cevher-i can ağlayalım. (Osman Şems)

***

Bu târihî vâkıayı bildiğim için mi bu üç heceyi her işitişimde gözlerimin önünde fecre tutulmuş sihirli bir ayna parlıyor. (Ahmet H. Tanpınar)

***

Sonra yavaş yavaş mantığım değişti. Hatta dünyaya bakışım, eşyayı görüşüm, insanları anlayışım değişti. Vâkıa bunlar bir günde olmadı. Hatta çok güçlükle ve adım adım oldu. (Ahmet H. Tanpınar)

***

İnsan teki olarak gözümüzü açtığımız kâinat; dış dünya, zâhir dediğimiz vakıa belli ki bize gönderilmiş bir mektuptur. (İsmet Özel)