Vakfedilmiş Bir Ömür: Mustafa Kalfaoğlu

KİTAPLIK

Ömrünü hizmete bilhassa da ilim hizmetine vakfetmiş güzel insan Mustafa Kalfaoğlu’ndan dünyaya yetişmiş ve yetişmekte olan binlerce talebe, birçok eser ve hoş seda kaldı.

Söze başlama yerimi bu kitap için iyi seçmem gerektiğini biliyorum. Kelimeyi buldum: aşk. Uzun bir ömür ancak sevgi gökkuşağının altında geçirilirse Mustafa Kalfaoğlu bilinebilir. 1946-2016 yılları arasında yaşayan Kalfaoğlu’nun destansı hayatı geçmiş dönem pirlerini aratmayacak tarzda. İdealleri için bir ömür boyu durmadan dinlenmeden yaşayan bu insandan herkesin öğreneceği hikmetler var.

İlahiyat tahsilini tamamlayarak hayata atılan Mustafa Kalfaoğlu Hocaefendi Diyanet’te çalışır bir ara. Bursa da bulunur. İlk defa Muradiye sırrı ile orada tanışır. Sonra tekrar Ankara’ya dönerek kendi dünyasının kozalarını örmeye başlar. Ömrünün sonunda kurduğu müesseseleri Mustafa Kalfaoğlu kitabından şöyle alıntılayacak olursam nasıl bir pirle karşılaştığımızı anlarız: “Ömrünü hizmete bilhassa da ilim hizmetine vakfetmiş bu güzel insandan dünyaya yetişmiş ve yetişmekte olan binlerce talebe, birçok eser ve hoş seda kaldı. İşte ümmete ve insanlığa adanmış bir ömrün abideleşmiş sonucu; 22 okul, 6 okul öncesi anaokulu, 14 Kuran kursu, 6 cami, 5 yükseköğrenim yurdu, 34 sevgi çocuk evi ve 40 adet fahri Kuran kursu olmak üzere 127 müessese…” (sh. 80) Maşallah...

Kitap için böyle bir girişi yapmak istemem bazı hikmetleri sizlerle paylaşmak içindi. Bir ömür boyu bir ev edinmenin kaygısıyla hayatı yaşanmaz edenlere söyleyecek çok sözümüz var. Ankara merkezli bir hayatı bu kadar bereketli kılan sadece şahsi girişimler değil geleneğin dünden bugüne devam eden rahmetidir.

VAKFEDİLMİŞ BİR ÖMÜR: MUSTAFA KALFAOĞLU” KİTABI

“Vakfedilmiş Bir Ömür Mustafa Kalfaoğlu” kitabı Prof. Dr. Mustafa Aşkar tarafından kaleme alınmış. Esere yazılan iki takriz okumayı bereketli kılacak nitelikte.  Önsöz ve girişin ardından, birinci bölümde Mustafa Kalfaoğlu Hocaefendi’nin hayatı ve şahsiyeti ele alınıyor. İkinci bölümde ise hatıralar, sonuç, Mustafa Kalfaoğlu Hocamızın Ardından, Teşekkür, Ekler –Belgeler, Kaynakça, Dizin bölümleri bulunuyor. Kitap son elli yılın dava mücadelesinin Ankara merkezli genel bir özeti.

İnsanı odağa alarak yayınlanan kitapta anlatılan öyle bir Müslüman portresi var ki hayran olmamak mümkün değil. Ülkemizin yaşadığı kaosun şahısların hayatını dağıttığı bir ortamda ayakta kalarak var olmak, bununla da kalmayarak insanları ülkesi ve milleti için aşkla çalışmaya yönlendirmek her insanın yapabileceği bir iş değil. Kitap’ta sıkça geçen Muradiye kelimesinin manası şöyle dile getiriliyor. M: Müessese, U: Uhuvvet, R: Rıfk (Yumuşaklık ), A: Aşk, D: Devamlılık, İ: İdeal, Y: Yaşamak ve Yaşatmak, E: Etkinlik (Enerji). (sh. 117 ) İşte bu azimle yaşanan bir ömür ve ülkemize kattığı değerler...

MÜMİN BİR YOLDAŞ İLE HAYAT BEREKETLENİR

Mustafa Kalfaoğlu Hocanın hizmetlerinin odağında yer alan insanın Rıza Çöllüoğlu Hocaefendi olduğu dile getirilerek kadirşinaslık gösterilmiş. İnsanın mümin bir yoldaşla hayatının bereketleneceğine dikkat çekiliyor. Kitapta ismi geçen bazı şahısları şöyle yazmak istiyorum: Ahmed İslamoğlu, Hacı Hasan Efendi, M. Esad Çoşan, Muhammed İkbal, M. Tayyip Okiç, Talat Koçyiğit, İsmail Cerrahoğlu, M. Said Hatipoğlu, M. Eser Kılıçer, Necati Öner. Bu eşhasla ilgili hatıraları okuyunca yeni bilgiler edinecek, hayatınızı bir daha gözden geçirmek ihtiyacı duyacaksınız. Son söz şöyle olsun: Bu kitap sadece “Peygamberimizi Niçin Sevmeliyiz” (sh.27) bölümü için okunsa yeridir.

Kaynak: Ali Büyükçapar, Altınoluk Dergisi, Sayı: 429