Ünsiyet Ne Demek? Ünsiyet Ne Anlama Gelir?

NE NEDİR?

Ünsiyet ne demek? Ünsiyet kelimesinin anlamı nedir? Ünsiyet kelimesine örnek cümleler...

Ün­si­yet: Alış­kan­lık, ül­fet, dost­luk anlamlarına gelmektedir.

ÜNSİYET KELİMESİNE ÖRNEK CÜMLELER

Allâh’ın zikriyle ünsiyeti. Cenâb-ı Hak şöyle buyurur:

“…Bilesiniz ki, kalpler ancak Allâh’ın zikriyle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28)

*****

Akrabiyyet murâkabesiyle, kalbinden geçen duyguların bile Cenâb-ı Hak tarafından bilindiğini idrâk eden kişi, sadece yanlış işlerden değil kötü duygu ve düşüncelerden de uzak kalmaya çalışır. Niyetini dürüst ve istikâmet üzere tutmaya gayret eder.

Bu tefekkürler neticesinde kulda, Cenâb-ı Hakk’a karşı derin bir ünsiyet ve muhabbet meydana gelir.

*****

“Kişi sevdiği ile beraberdir.” (Buhârî, Edeb, 96) Yani insan kimi sever ve kiminle daha çok ünsiyet ederse kıyâmette de onunla haşrolunur.

Nasıl ki gâfillerden menfî tesirler zuhûr edip kalbi daraltıyorsa, sâlihlerden de müsbet tesirler hâsıl olup gönlü ferahlatır. Hakîkaten sâlihlerle kurulan kalbî irtibâtın bereketiyle nice mânevî kazançlara nâil olunabilir.

*****

Hanefî kitaplarından Fetâvâ Kâdîhân’da şöyle denir:

“Kabirlerin yanında Kur’ân okuyan kişi eğer bununla kabirdekileri Kur’ân sesiyle ünsiyet ettirmeyi düşünüyorsa orada okur, eğer böyle bir kasdı yoksa Allah Teâlâ kıraati nerede olsa işitir.” (Süyûtî, Şerhu’s-Sudûr, s. 304)

*****

İnsanların selde sürüklenen âvâre kütükler misâli zamanın menfî modalarına kapıldığı günümüzde, sağlam bir İslâm şahsiyetiyle ayakta kalabilmemiz; küfür, ilhad ve tâviz selinden üzerimize bir katre dahî sıçramayacak sûrette korunabilmemiz için; yakınlarımıza, âile efrâdımıza, muhitimize Kur’ân-ı Kerîm’i öğretmeye, onun nûrunu, feyzini, bereketini yaymaya gayret etmeliyiz. Kur’ân-ı Kerîm’e olan ihtiyacımızı aslâ unutmamalıyız. Kur’ân ile dâimî bir ünsiyet içinde hemhâl olmamız; onun emir ve nehiyleri ile istikâmetlenmemize ve ahlâkı ile ahlâklanmamıza vesîle olur. Aksi yönde hareket etmek, büyük bir hüsran sebebidir. Ebedî istikbâli, fânî lezzetler uğruna hebâ etmektir.