Türkiye'nin Pisa Kulesi; Eğik Minare

İSLAM VE İHSAN

Aksaray’da, 13.yüzyılda, Anadolu Selçuklu Devleti zamanında yaptırılan minare, eğikliği sebebiyle Türkiye’nin Pisa Kulesi olarak adlandırılıyor. Araştırmalara göre Eğik Minare ustası tarafından eğik yapılmış.

SULTAN 1. KEYHÜSREV TARAFINDAN YAPTIRILDI

Türkiye’nin Pisa Kulesi denilen Aksaray’daki Eğri minare, Selçuklu Sultanı Alâeddin Keykubad’ın babası 1. Keyhüsrev tarafından 1221–36 yıllarında yaptırılmış. Kırmızı tuğlayla örüldüğü için Kızıl Minare, ekseninde 27 derece eğrilik olduğu için de Eğri Minare diye adlandırılıyor.

Silindirik gövdesinin alt kısmı zikzaklı bezemeler, üst kısmıysa çoğu dökülmüş mavi-yeşil çinilerle süslü. Minarenin şerefesine 92 basamakla çıkılıyor. (Derin Tarih, sayı;34)

Eğik Minare, yıkılma tehlikesine karşı 1973’de çelik halatlarla sarıldı. Ama uzmanlar, buna gerek olmadığını, yapılan araştırmalara göre caminin ustası tarafından eğik yapıldığını söylüyor.

Yaptıkları bilimsel araştırmanın Eğri Minare'nin eğik yapıldığına işaret ettiğini vurgulayan Karadeniz Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Bölümü'nden Doç. Dr. Temel Bayrak, "Minaredeki eğiklik ile meteorolojik koşullar arasında bir ilişki kurulamamıştır. Araştırmalarda zeminde hiçbir oynamanın tespit edilmemiş olması, minarenin eğik yapıldığına işaret etmektedir" dedi.

SONUÇLAR USTANIN EĞİK YAPTIĞINI SÖYLÜYOR

Eğri Minare ile ilgili jeolojik çalışma da yaptıklarını kaydeden Bayrak, "Minarenin eğilmesinin sebebinin zeminden mi kaynaklandığını araştırdık. Araştırma kapsamında 16 metre derinliğe sahip sondaj kuyusu açtık. Alınan veriler zeminde bir eğikliği göstermemiştir. Sonuçlar, Eğri Minare'nin ustası tarafından eğik yapıldığını ortaya koymaktadır" diye konuştu. (AA)