Türk Kızılayı 140 Yıldır Etiyopyalı Mazlumların Yanında

ÜMMET

Osmanlı Hilal-i Ahmer Cemiyeti adını taşıdığı yıllarda ilk şubelerinden birini Etiyopya'nın Harar kentine açan Türk Kızılayı bu Ramazan'da da Hararlıları yalnız bırakmadı.

Yaklaşık 140 yıl önce Osmanlı Hilal-i Ahmer Cemiyeti adını taşıyan ve o tarihlerde ilk şubelerinden birini bugünkü Etiyopya’nın Harar eyaletine açan Türk Kızılayı bu Ramazan'da da bölgede yaşayan Müslümanları unutmadı.

2 BİN AİLEYE GIDA YARDIMI YAPILDI

Türk Kızılayı Genel Başkan Vekili İsmail Hakkı Turunç, eyaletin dört bölgesinde gerçekleştirdikleri çalışmayla 2 bin aileye gıda malzemesi ulaştırdıklarını söyledi.

Bir aileye yaklaşık 40 gün yetebilecek malzemelerin ihtiyaç sahiplerine ve yetimlere teslim edildiğini dile getiren Turunç, "Harar, Türk Kızılayı'nın yabancısı olmadığı bir bölge. Her fırsatta buradaki kardeşlerimizle buluşuyoruz. Halk bizi çok seviyor, aramızda bir sevgi yumağı var." diye konuştu.

Yardım ulaştırılan ailelerin hem Türk Kızılayı'na hem de Türkiye'ye dualar ettiğini belirten Turunç, bu Ramazan'ın Türk Kızılayı için çok bereketli geçtiğini vurguladı.

Turunç, "Şimdiye kadar 145 binden fazla gıda kolisi dağıtıldı. Cumhurbaşkanımızın talimatıyla Yemen, Somali, Gazze ve Etiyopya gibi kuraklığın ve iç karışığın olduğu yerler için yoğun bir çalışma yürütüyoruz." dedi.

OSMANLI DONANMA CEMİYETİ'NE YARDIM ETTİLER

Tarihi kaynaklara göre, 1877 yılında Osmanlı Hilal-i Ahmer Cemiyeti adını alan Türk Kızılayı, kuruluşunun üzerinden üç yıl gibi kısa bir süre sonra ilk şubelerinden birini bugünkü Harar şehrine açtı.

O tarihlerde Osmanlı Başkonsolosu (başşehbender) olan Ahmed Mazhar Bey'in gayretleriyle kurulan şube, Cibutili Müslümanların da desteğiyle Osmanlı Donanma Cemiyetinin açtığı yardım kampanyasına katıldı.

O günkü şubenin başkanlığını Muşlu Hacı Yusuf Efendi yaparken, azalar arasında Şamlı İbrahim Haddad Efendi, Hintli Cuma Bayah Denci Efendi, Yemenli Seyyid Abdurrahman Efendi ve Konyalı Hacı Haydar Efendi gibi isimler bulunuyordu.

Kaynak: AA