Toplu Taşımada Uyulması Gereken Adab Kuralları

Cemiyet Hayatımız

Toplu taşımada uyulması gereken adab (görgü) kurallarını sizler için derledik. Siz de yorumlar kısmına yazarak, toplu taşımada uyulması gereken adab kurallarına katkıda bulunabilirsiniz. 

1- Yüksek sesle konuşmamaya özen gösterin.

Yanınızdaki kişinin duyabileceği şekilde konuşmanız başkalarını rahatsız etmeyecektir. Sesli konuşanları güzellikle uyarın, sizi dinlemiyorlarsa şoföre şikayet edin. Kavgadan uzak durun, sabırlı olun.

2- Özellikle cep telefonunuzla toplu taşım araçları içerisinde bağıra çağıra, yüksek sesle konuşmayın.

Mümkün olduğunca otobüste cep telefonunuzu konuşarak değil mesajlaşarak kullanmaya gayret edebilirsiniz. Hem böylece başkaları da rahatsız olmaz. Olur da otobüste telefonla konuşmak durumunda kalırsanız, kendi duyabileceğiniz ses tonunda, kısa keserek telefon edin veya telefona cevap verin. Bu en güzel yol olabilir. Daha güzelini biliyorsanız lütfen uygulayın ve yorumlarımıza yazarak bizim öğrenmemize de yardımcı olun.

3- Yayılarak, ayaklarınızı açarak, başkalarının yerini gasp ederek oturmayın.

Kendi yerinizde ayaklarınızı önünüze varsa çantanızı kucağınıza alarak oturmanız daha yerinde bir davranış olur.

4- Toplu taşım araçlarında bir şeyler yeyip-içmek hoş değil. Hem diğer yolculara göz hakkı oluyor. Aynı şekilde sakız çiğnemeyin.

5- Bineceğiniz araç çok kalabalıksa ve otobüse binilemeyecek gibiyse insanların üstüne çıkarak otobüse girmeye çalışmayın. Biraz sabredip gelecek diğer aracı bekleyin.

6- Yüksek sesle müzik dinlemeyin, video ya da film izlemeyin. Başkalarını rahatsız etmeyin, diğer yolculara saygılı davranın, onların haklarına girmeyin.

7- Anonsu beklemeden boş yerlere doğru ilerleyin. En müsait yerde durduğunuzu kontrol edin. İnmek ve binmek isteyenlere yol verin. Araca binmek isteyenlerin işini kolaylaştırın zorlaştırmayın.

8- Günlük temizliğinize dikkat edin. Terli terli otobüse, metroya, metrobüse, vapura binmeyin. Terliyseniz duşunuzu alıp öyle yola çıkın. Güzel kokular kullanın. Temiz kıyafetinizle toplumun huzuruna çıkın.

9- Sigara içmeseniz daha iyi ama eğer kullanıyorsanız toplu taşımaya binmeden 5-10 dk önce sigaranızı içmiş olun en azından. Ağzınızdan yayılan ve üzerinize sinen kokuyla başkalarını rahatsız etmeye hakkınız yok. Sigarasını çekip otobüse binmeye çalışan, son nefesini otobüse dolduran biri asla olmayın. Böyle kişileri uyarın.

10- Toplu taşımada uyurken sağınıza, solunuza yaslanıp başkalarını rahatsız etmeyin. Uygun şekilde uyumanızda tabi ki bir mahsur yok.

11- Ayakta veya otururken çantanızla başkalarını rahatsız etmeyin. Çantanız başkalarını rahatsız ediyorsa önünüze alın.

12- Şoförle kesinlikle polemiğe girmeyin, zorunlu olmadıkça konuşmayın. Onun dikkatini dağıtmayın. Bazen ihtiyaç olabiliyor, şoförlere de yardımcı olmaya çalışın. Stresli olduklarında onlara destek olun, sinirli olduklarında yumuşak davranarak uyarmayı ihmal etmeyin.

13- Otobüste sizi rahatsız eden bir durum olduğunda şoförün çözmediği durumlarda tartışıp tüm otobüsü rahatsız etmeyin. Otobüsün kapı numarasını alarak Beyaz Masa'ya bildirin.

14- Yolcularla tartışmayın, hoşgörülü ve sabırlı olun.

15- Toplu taşımada kokusu yayılacak gıdalarla binmeyin. Sarımsak gibi başkalarını rahatsız edici gıdalar yedikten sonra da binmemeye özen gösterin.

16- Gideceği istikameti bilmeyen yolculara yardımcı olun. Yolda kalana yardım etmek hem sevap hem de güzel bir davranıştır.

17- Akbili, bileti olmayanlara yardımcı olmak da güzel bir davranıştır.

18- Toplu taşım araçlarını kirletmemeye, onlara çöpünüzü atmamaya özen gösterin.

19- Yaşlılara, hamilelere, çocuklu annelere, hanımlara, büyüklerimize yer vermeyi önemseyin.

20- Araca binerken sıraya girin, insanları sıkıştırmayın. Nezaket kurallarına uyarak müsaade isteyin, kibar olun, güzellikle yol isteyin.

21- Toplu taşımayla yolculuk yaparken empati yapmayı asla unutmayın. Bencil davranmayıp sorumluluğunuzu hatırlayın. Kendimizi karşımızdakinin yerine koyun, biraz düşünün. O zaman daha güzel ve huzurlu bir yolculuk yapmış olacaksınız.

22- Son olarak, toplu taşımada vaktimizi boşa geçirmek yerine kitap okuyabilirsiniz.

Not: Siz de yorumlar kısmına yazarak, toplu taşımada uyulması gereken adab kurallarına katkıda bulunabilirsiniz.