Tefsirin Konusu ve Amacı Nedir?

KUR’ÂNIMIZ

Tefsirin konusu ve amacı nedir?

Tefsîr, Kur’an’ı açıklayan bir ilim olduğundan, bu ilmin konusu da Kur’an’ın tamamıdır. Tefsîr ilmi, Kur’ân-ı Kerîm’in tamamını âyet âyet, âyetleri de kelime kelime ele alıp belirli usûl ve kurallar dâhilinde inceler. Bu şekilde, Kur’an âyetlerinin ihtiva ettikleri anlamları geniş bir biçimde açıklar. Bu inceleme ve açıklamalarda verilen bilgilerin ve âyetler üzerinde yapılan yorumların, âyetlerin ihtiva ettiği anlamlara uygun olması esastır. Bundan dolayı, âyetler tefsîr edilirken Kur’an’ın bütünü dikkate alındığı gibi, Peygamberimiz’in konuyla ilgili hadisleri ve gerektiği zaman da sahabî sözleri göz önünde bulundurulur. Bu açıdan hadisler de tefsîr ilminin konusu içerisinde yardımcı bir unsur olarak yer alır.

AMACI NEDİR?

Bir dinî ilim olan tefsîrin gayesi; insanı dünya ve âhirette mutluluğa ulaştırmaktır. Allah kelamı olan Kur’ân-ı Kerîm’i Cenab-ı Hakk’ın maksat ve isteğine uygun bir şekilde anlayıp açıklamak, ondan hükümler çıkarma kudretini kazandırmaktır.

Mukaddes kitabımız Kur’ân-ı Kerîm, insanlığın muhtaç olduğu dünyevî ve uhrevî bütün hükümleri ihtiva etmektedir. Bu engin kaynaktan her fert ve her toplum imkân ve yetenekleri ölçüsünde istifade edip ihtiyaçlarını karşılama durumundadır. Kur’ân-ı Kerîm her probleme çözüm getiren ve her derde şifâ olan bir ilâhî kitap olduğuna göre, onun çok iyi bilinmesi ve anlaşılması gerekmektedir. İşte tefsîr ilminin gayesi de budur.

Kaynak: Prof. Dr. Ömer Çelik, Tefsîr Usûlü ve Tarihi, Erkam Yayınları