Tecdîd Ne Demek? Tecdîd Ne Anlama Gelir?

NE NEDİR?

Tecdîd ne demek? Tecdîd ne anlama gelir? Tecdîd kelimesine örnek cümleler...

Tecdîd: Yeni hâle getirme, yenileme, tazeleme anlamlarına gelmektedir.

TECDİD KELİMESİNE ÖRNEK CÜMLELER

Hazret-i Âişe -radıyallâhu anhâ- vâlidemiz kendilerine sordular:

“–Yâ Rasûlallâh! Allâh Teâlâ, Fetih Sûresi’nde sizi tamamen bağışladığını bildirmiş olduğu hâlde niçin kendinizi bu kadar yoruyorsunuz?”

Buyurdular:

“–Şükreden bir kul olmayayım mı?” (Cem’u’l-Fevâid, I. 330)

Diğer hadîs-i şerîflerinde de şöyle buyurmaktadırlar:

“Kelime-i tevhîd ile îmânınızı tecdîd edin.” (Fezâil-i Âmâl, 475; Ahmed bin Hanbel; Taberânî)

“Her kul öldüğü hâl ve amel üzere diriltilir.” (Müslim, Cennet, 83)

*****

Kitâbımızda târihe bir şeref ve insanlık âbîdesi, muhabbet nümûnesi olarak geçen bir kısım vakıf ve gönül insanlarının, hâkim oldukları beldelerde rızâ-yı ilâhî için yaptıkları merhamet, şefkat ve muhabbet dolu hizmet ve kahramanlıklarını, topluma yön veren nasîhat ve fiillerini, târîhe bir armağan olarak bıraktıkları hayat hikâyelerinin hikmet ve ibretli yönlerini aktarmaya çalıştık. Ancak muhtelif eserlerde dört halîfenin rûhânî hayatı geniş olarak aktarılmış bulunduğundan onlara âid mâlumâtı tekrarlamayı uygun görmedik.

Bu sebeple eserimize zühd, takvâ ve yaptığı ihyâ ve tecdîd hareketleriyle “beşinci râşid halîfe” ünvânını alan ve ehl-i beyte saygısızlığı ortadan kaldırıp yerine muhabbeti ikâme eden Ömer bin Abdülazîz’in ibret ve öğüt vesîlesi olacak hayatıyla başlayarak, târîhin altın sahîfelerinin ehemmiyetli bir bölümünü teşkîl eden Osmanoğulları’nın âbide şahsiyetleriyle devam ettik.

Bu kitapta cihangir bir imparatorluğun cihâna hükmeden sultanlarının bir kısmını bulacak, onların örnek şahsiyetlerini sergileyen gönül âlemlerine âid satırları okuyacaksınız. Onlar ki, Türk milletinin, devlet te’sîsinde zirve, ahlâkta üstün, askerî sahada cengâver olduğunu bütün cihâna göstermiş ve destanlar yazan bir millet olmanın maddî-mânevî husûsiyetlerini en güzel bir şekilde sergilemişlerdir.