Tasavvuf Genç İşi midir?

İbadet Hayatımız

 Yrd. Doç. Dr. Adem Ergül, "tasavvuf genç işi midir?" sorusunu cevaplıyor.

"İslam tasavvufu" İslam'ın dışında bir sistem değil İslam'ın kendi içerisinde terbiye sistemine verilen isimdir. Hazreti Peygamber'in -sellallahu aleyhi vesellem- vazifelerinden birisi de tebliğ ettiği öğretilerinin hayat haline gelmesidir.

Bir şeyi bilmek ayrı, o bilginin insanın şahsiyetine eklemlenmesi, bir şekilde insanın şahsiyetini inşa etmesi, geliştirmesi ayrı bir meseledir. Tasavvuf bu anlamda yüce Rabbimizden inen ilahi hakikatlerin akide dediğimiz inanç sistemimizden başlamak üzere fikir dünyamızdan hayata bakış açımıza kadar, ibadet hayatımıza, davranışlarımıza, ahlakımıza ve edebimize kadar bu ilahi prensiplerin bilgisi kıymetlidir ama bu bilginin hayat haline gelmesi çok daha önemlidir. İşte tasavvuf tam da burada devreye girer yani İslami bilginin, hakikat bilgisinin, Hak'tan gelen bilginin bizim kişiliğimize nasıl yansıyacağı bu alanla ilgilenir. Bu bir terbiyedir.

Böyle baktığımız zaman meseleye; tasavvuf ilim ile insanın kişiliği arasındaki açı farkını ortadan kaldıran, insana böyle bir manevi kişilik kazandıran disiplindir. Bu disiplin esasen her bir insan için gerekli bir husustur. Böyle olunca elbette gence de lazımdır. En çok genç insanın ilgilenmesi gereken bir alandır. Çünkü gençlikte duygular zirve yapar, insanlar daha çok arzularının peşinde bir hayat sürmeye sürüklenebilirler. Genç insanın böylesi durumlarda duygularını yönetebilmesi ve sufli (aşağılık) duygulara değil daha yüce duygularla buluşabilmesi için böylesi tasavvufi ortamlara ihtiyaç zaruridir, olmazsa olmazdır.

GENÇ İNSAN TASAVVUFİ HAYATLA BULUŞABİLİR Mİ?

Genç insan bunca günahların ortasında tasavvufi hayatla buluşabilir mi? Buluşabilir ama hangi boyutta buluşabilir onu zaten tasavvufi hayatın rehberleri, işin gerçek ustaları iseler hangi yaşta ne kadar buluşacağının kararını kişinin kabiliyetine ve alıcılığına bakarak düzenlemesini bilen insanlardır. Önemli olan insanın gönlünün, içinin kurumamasıdır. İçinin kurumaması için böyle nitelikli dokunuşlar lazımdır. Nitelikli dokunuşlar nitelikli insanlarla olur.

Tasavvufi hayatın en büyük artısı işin başında insan-ı kamil diyebileceğimiz olgunlaşmış, hamlıktan kurtulmuş sadece kendi iyiliğini değil karşısındakinin iyiliğini daha fazla isteyen olgun kişiliğin olmasıdır. Bu kişilik insanı mayalar. İnsan insanla aşılanır. Aşılayıcı insanın kalitesi önemlidir.