Takva Ehli Nasıl Olunur?

İbadet Hayatımız

Takva ne demektir? Takva ehli nasıl olunur? Takva ehlinin en belirgin alameti nedir? Takvanın önemi ve fazileti...

Abdülkâdir Geylânî Hazretleri buyurur:

“Takvâ sahibi, Allâh’a kulluğu külfet addetmez. Zira ibadet, yani kulluk, artık onun tabiatı olmuştur. O, kendisine herhangi bir külfet gelmeksizin, hem zâhiri ile hem de bâtını ile Allâh’a kulluk eder…

Münâfığa gelince, o her hâlinde kendisini bir külfet içinde addeder. Bilhassa Allâh’a ibadet/kulluk esnâsında. Allâh’a ibadeti, bir külfet hâlinde ve zâhiren yapar. Fakat bâtınen onu terk eder. Müttakîlerin girdiği yere girmeye aslâ gücü yetmez…”

Takvâ; Allah’tan uzaklaştıran her şeyden kalbi korumak, nefsânî arzuları köreltmek, rûhânî istîdatları inkişâf ettirmektir.

TAKVÂ EHLİNİN EN BELİRGİN ALÂMETİ

İbadetten zevk almak, takvâ ehlinin alâmetidir. Bu ise helâl gıda ile beslenmiş, haramlardan korunmuş bedenlerin ve dünyaya değil, ukbâya yönelmiş kalplerin nasibidir.

İbadetten zevk almamak ve huşû hâlini yakalayamamak ise haram veya şüphelilerle karışık kazanç ve gıdânın, ayrıca kalpteki dünya ihtirâsının neticesidir. Bu menfîlikleri bertaraf edip gafletten kurtulmadıkça, takvâ ehlinin ibadetlerden aldığı mânevî hazzı duyabilmek imkânsızdır.

Bu bakımdan ibadetlerimizin keyfiyeti, aynı zamanda kalbimizin mânevî grafiği gibidir. Kendimizi bu hususta sık sık kontrol etmeliyiz:

* Namaz bizi ne kadar huşûya/Allah korkusuna, yüksek bir edep ve hürmete sevk ediyor? Fahşâ ve münkerden, haram ve kerahatlerden ne kadar alıkoyuyor? Namazın kadr ü kıymetini ne kadar idrâk edebiliyoruz? Cenâb-ı Hakk’a secde edebilme nîmetinin ne kadar şükrü içindeyiz?..

* Oruç bizi ne kadar takvâya sevk ediyor? Merhamet ve şefkatimizi artırıyor mu? Cenâb-ı Hakk’ın nîmetlerini tefekküre vesîle olup şükür duygularımızı geliştiriyor mu? Bizi dedikodulardan, boş lâflardan, mâlâyânî ile iştigalden koruyor mu?..

* Zekât, infak, sadaka verirken seviniyor muyuz? Yoksa “malım azaldı” diye hayıflanıyor muyuz? Cenâb-ı Hakk’ın bize mülkü bir imtihan olarak verdiğini, malı azaltıp çoğaltmasının da bir imtihan olduğunu idrâk edebiliyor muyuz?..

* Bir din kardeşimizin derdiyle alâkadar olmak, bize külfet mi geliyor, rahmet mi?..

Bütün bunlar, bizim mânevî çehremizi seyredeceğimiz bir endam aynasıdır. Bu aynada hâlimizi sık sık gözden geçirip kusurlarımızın telâfisine, varsa güzel hâllerimizi daha da ziyadeleştirmeye gayret edelim.]

Cenâb-ı Hak, kalplerimizi mârifetullah ve muhabbetullah ile ihyâ eylesin. İhlâs ve takvâ üzere bir kulluk hayatı yaşayabilmeye cümlemizi muvaffak kılsın. Âmîn!..

Kaynak: Osman Nuri Topbaş, Altınoluk Dergisi, 2018 – EKİM, Sayı: 392, Sayfa: 032