Süt Kardeşlerin Evlenmesi Neden Haram?

Aile Meseleleri

Süt kardeşlerin evlenmesi haram mıdır? Süt kardeşlerin evlenememesinin hikmetleri nelerdir?

Kur’ân-ı Kerîm’de; “... Sizi emziren analarınız ve süt kız kardeşleriniz (size haram kılındı)[1] buyurulur. Bu âyette yalnız iki tane süt hısımından söz edilmiştir. Bu konuda genel prensip şu hadisle konulmuştur. “Nesepçe haram olanlar süt yoluyla da haram olurlar.” [2] Buna göre, süt akrabalığı sadece başka bir kadından süt emen çocukla, ona süt emziren kadın ve onun nesep ve sıhrî akrabaları arasında sonuç doğurmaktadır. Sadece süt emen bu çocuğu süt emzirenin öz oğlu veya öz kızı değerlendirmek gerekir. Böylece süt emen bu çocuğu, kendi ailesinden alıp, süt emziren kadının ailesine dahil etmekle, bu kadının bütün akrabaları onun da süt cihetinden akrabası olmuş oluyor.

SÜT KARDEŞLERİN EVLENMESİ HARAM MIDIR?

Sonuç olarak bu konuda şu esas söylenebilir: Süt emenin nefsi süt emzirenin nesline haram olmaktadır. Ancak süt emen çocuğun daha sonra doğabilecek çocukları dışında diğer nesep hısımları ile süt emziren kadının nesep veya sıhrî hısımları arasında bir akrabalık meydana gelmemektedir. Kısaca; süt emen çocuğun nesepten kardeşleri ile, süt emziren kadının nesepten çocukları arasında bir evlenme engeli doğmaz. Çünkü onlar aynı kadından süt emmedikleri için, fizik ve biyolojik yapılarında ortak cüz söz konusu değildir.

Süt hısımları birbirine yabancı olmazlar. Bir fitne tehlikesi yoksa birbirine bakabilirler. Süt emmekle bir hısımlık doğarsa da, bununla nafaka, miras, şahitliğin reddi, nikâh ve mal velâyeti gibi diğer nesep hükümleri doğmaz.

Süt hısımlığı, nasslarda belirtilen hususlarla sınırlı kalır. Nesebe her bakımdan eşit haklar sağlamaz. Bu yüzden bir süt ana, süt oğlundan nafaka isteyemez, ona mirasçı olamaz ve bu çocuk üzerinde velâyet iddiasında bulunamaz.”[3]

Süt baba: Süt annede sütün meydana gelmesine sebep olan ve süt anne ile evli bulunan erkek, süt babadır. Bu arada süt babanın ölümü veya süt anneden boşanmış olması, sonucu değiştirmez. Süt emen çocuğa bu süt baba ile nesep ve sıhrî hısımları haram olur. Süt babaya ait çocukların hepsi de süt emenin süt kardeşleri olur.” [4]

Dipnotlar:

[1]. Nisâ’, 4/23. [2]. Buhârî, Şehadât, 7; Müslim, Radâ’, 1. [3]. Döndüren, age, s. 222. [4]. İbn Kudâme, age, VI, 572; Meydânî, age, III, 32.

Kaynak: Prof. Dr. Hamdi Döndüren, Delilleriyle Aile İlmihali, Erkam Yayınları