Sünnetin Sözlük ve Terim Anlamı Nedir?

NE NEDİR?

Sünnet nedir? Sünnetin sözlük ve terim anlamı nasıl açıklanır? Sünnet, sözlükte geniş yol, adet ve gidişat gibi manalara gelir. Kur'an-ı Kerim'de kullanıldığı anlamlar göz önüne alınırsa, sünnet kelimesinin en önemli özelliği; değişme göstermeyen sabit bir prensip, kanun ve hüküm anlamındadır.

Allah Teâlâ bir ayette şöyle buyurmaktadır:

"Onlar öncekilere uygulanan kanunlardan başkasını mı bekliyorlar? Allah'ın kanununda bir değişiklik ve sapma bulamazsın." [1]

Bu ve benzeri diğer ayetlerden anlaşıldığına göre sünnet, Allah'a izafe edilince değişme göstermeyen kanunları ifade etmektedir. Sünnet kelimesi ayrıca insanların devamlı uygulaya geldikleri iyi ya da kötü fiil ve davranışları kapsar. Nitekim Hazreti Peygamber efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem’in şu hadisi bu manayı desteklemektedir.

"Her kim, İslam'da iyi bir sünnet (yol) ortaya koyarsa kendisinin ve kendisinden sonra bununla amel edecek kimselerin sevabı o kimseye ait olur. Kim de, kötü bir sünnet ortaya koyarsa kendisinin ve kendisinden sonra bununla amel edecek olanların günahı da o kimseye ait olur."[2]

İşte Sünnetin terim anlamı, bu sözlük anlamıyla yakından ilgilidir. Buna göre Peygamber efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem’in fiil ve davranışları O'nun sünnetini teşkil eder. O halde terim olarak Sünnet, Hazreti Peygamber'in söz, fiil ve tasviplerine verilen isimdir.

[1] Fâtır, 43

[2] Müslim, İlim, 15

Kaynak: İslamveihsan