Sultan Ahmed Hüdâyî Hazretleri'ne İntisab Etti mi?

Osmanlı Tarihi

Sultan III. Mehmed’in on yıla yaklaşan saltanatı süresince Hz. Hüdâyî, İstanbul çevresinden ve saltanat muhitinden uzak yaşadı. III. Mehmed’in yerine saltanat makamına geçen I. Ahmed, Hüdâyî’ye saygı duyan bir sultan olarak dikkat çekmektedir.

Sultan Ahmed ondört yaşında saltanat makamına oturmuş ve ondört yıl bu makamı işgal ettikten sonra 1026/1617 yılında ölmüştür. Sultan Ahmed’in Hüdâyî ile tanışması gördüğü bir rüya vesilesiyle oldu. Şöyle ki:

Sultan Ahmed rüyasında Avusturya kralı ile güreş tuttuğunu ve güreş sırasında kendisinin arka üstü yere düştüğünü görür. Zâhiren son derece tehlikeli görünen bu rüyanın yorumlanmasında zamanın tabircileri acze düşünce Sultan I. Ahmed’in canı sıkılır.

En son, tanıyanlarının tavsiyesi üzerine rüya tabir edilmek üzere Azîz Mahmûd Efendi’ye yazılır ve gönderilir. O, bu rüyayı “Cansızlar içinde en güçlü yeryüzüdür. İnsan vücudunda da en güçlü taraf sırttır. İki gücün birleşmesinden daha büyük bir güç meydana gelir. Binaenaleyh sultanımız Avusturya kralına karşı zafer kazanacaktır.” şeklinde tâbir eder.

Bu tâbirden sonra Avusturya üzerine sefere çıkan orduy-u hümâyun Estergon kalesini geri aldığı gibi Avusturyalılara karşı zafer kazanır.

Bu olaydan sonra Sultan Ahmed’in Hüdâyî hazretlerine olan ilgi ve sevgisi giderek arttı. Hatta bu ilginin intisaba kadar dönüştüğünü söyleyen rivayetler bile vardır.

Kaynak: Aziz Mahmud Hüdâyi Hayatı ve Menkıbeleri, Prof. Dr. Hasan Kâmil Yılmaz, Aziz Mahmud Hüdâyi Vakfı Yayınları, 2004