Şükran Ne Demek?

NE NEDİR?

Şükran ne demek? Şükran kelimesinin anlamı nedir? Şükran kelimesine örnek cümleler...

Şükrân: İyiliğe karşı gösterilen iyi tavır, gönül borcu, minnettarlık anlamlarına gelmektedir.

ŞÜKRAN KELİMESİNE ÖRNEK CÜMLELER

Enes bin Mâlik -radıyallâhu anh- Hazretleri de:

“Ben, Rasûlullâh’ın Medîne’yi şereflendirdiği günden daha güzel, daha revnaklı, daha nûrlu bir gün görmedim, O geldiğinde bütün Medîne aydınlığa gark oldu.” demiştir. (Ahmed, III, 122; Tirmizî, Menâkıb, 1/3618)

Medîneli Müslümanlar, Allâh Rasûlü -sallâllâhu aleyhi ve sellem-’in Medîne’ye teşrîfinden duydukları saâdetin şükrânesi olarak deve kurbân ettiler.

*****

“Kapına bir garip gelirse, eli boş gönderme. Allah göstermesin belki bir gün sen de garip olur, kapıları dolaşırsın.

Gönlü yaralı olanların hatırlarını sor, onlara bak. Belki bir gün sen de o vaziyete düşersin.

Sen ki bir şey istemek için kimsenin kapısına gitmiyorsun; buna şükrâne olarak, kapına gelen yoksulu kovma, ona surat asma, onu tebessümle karşıla...”

*****

Kemâller, şükran duyguları içinde, rehberleriyle vedâlaşarak İstanbul’a giden ilk uçağa bindiler. Uçakta geçmişlerini, sarhoşluk ve derbederliklerini uzun uzun düşündüler. Tam mahvolup gitmenin eşiğine gelmişken, âdeta bir can kurtaran simidi gibi Hüdâyî kapısıyla tanıştıkları ilk günü ve ardından Yûnus Dede ile yaşadıklarını hatırladılar.

*****

Şeyh Sâdî, şu nasihatlerde bulunur:

“Hizmetteki fazîlet, kendini güçlü-kuvvetli ve sıhhatte gördüğün zaman, şükrâne olmak üzere zayıfların yükünü çekmektir. Muhabbetle dolan kalp, affedici olur. Eğer sen, yalnız kuru bir sûretten ibâret olursan, öldüğün zaman cismin gibi isminle de ölürsün. Eğer kerem sahibi ve ehl-i hizmet olursan, ömrün, fânî cesedinden sonra da fedâkârlığın ve gönüllere girdiğin kadarıyla devam eder. Görmez misin ki, Kerh’te birçok türbe var. Fakat Mâruf-i Kerhî’nin türbesinden daha mâruf ve ziyaretçisi çok olanı yoktur.”

*****

Muayyen vakitlerde kılınan namaz, gün içinde insanı belli aralıklarla iş yoğunluğundan ve hayatın monotonluğundan kurtarıp rahatlatır. Rabb’ine karşı itaat, teslîmiyet ve şükran duygularını ifâde etmesini sağlar. Secdeye varan insan, kendisiyle yüz yüze gelerek iç âlemine dönme fırsatı bulur.