Sosyal Devlet Nedir?

NE NEDİR?

Sosyal devlet ne demektir? Sosyal devlet anlayışının gerekleri nelerdir?

Gelir dağılımı adâletsizliği, zengin ve fakir arasındaki uçurum, günümüzün kapitalist dünyasının en büyük zulümlerindendir.[1]

SOSYAL DEVLET NE DEMEKTİR?

Toplumda huzur, emniyet ve refahı yaygınlaştırmak için gerekli tedbirleri alan, vatandaşlarının iktisâdî, içtimâî ihtiyaçlarıyla alâkadar olan devlete “Sosyal Devlet” denilmektedir.

Ancak bu yapının özü, yine vatandaşın ödediği vergilere dayanmaktadır. Dolayısıyla sigorta primini ödeyemeyen düşkün kişiler, birçok hizmetten mahrum bırakılmaktadır. Meselâ günümüzün gelişmiş denilen nice ülkelerinde, sigortası olmayan bir hasta, külliyetli bir meblâğ ödemezse tedavisini olamıyor.

Ayrıca bu sistemler, aslâ vicdan ve merhamete dayanmadığı için, bunlarda konforu yaşayanlar, dışarıdan gelecek yoksul kimseleri içlerine kabul etme husûsunda son derece katı ve acımasız bir tavır sergilemektedir.

Dipnot:

[1] İngiltere merkezli uluslararası yardım kuruluşu Oxfam, 2017 yılında yayınladığı raporda, dünya nüfusunun yarısının sahip olduğu kadar servetin 8 kişinin elinde olduğunu ve küresel sermayenin % 82ʼlik bölümünün, en zengin % 1ʼlik kesime âit bulunduğunu açıklamıştır.

Kaynak: Osman Nuri Topbaş, İslam Tefekkür Ufku, Erkam Yayınları