"Sonunu Düşünen Kahraman Olamaz" Sözü Kime Ait?

TARİHİMİZ

"Sonunu düşünen kahraman olamaz" sözünün kime ait olduğunu biliyor musunuz?

Günümüzde bir dizi repliği olarak dillerde pelesenk olan "Sonunu düşünen kahraman olamaz" sözü gerçekte 'Kafkasların mücahidi' olarak da bilinen Şeyh Şamil'e aittir.

KÖY KÖY, KASABA KASABA DOLAŞTI

Şeyh Şamil Kafkas Ordusu'nun Lideri olduktan sonra Kafkasya’da ayrı ayrı hanlıklar halinde olan Müslümanları bir bayrak altında toplamak, hatta Rusların esaretini kabul eden Müslümanların kendi saflarına katılması için, köy köy, kasaba kasaba dolaşmaya başladı.

Tesirli hitabetiyle halkı cezbediyor, Müslüman olarak yaşamak aşkıyla yanan bu insanların kalplerine birer kıvılcım saçıyordu. Bu uğurda şehid olmanın mükafatının cennet olduğunu bildiriyor, dinin emirlerine uymanın, yasaklarından kaçınmanın, ancak hürriyet ile mümkün olabileceğini herkesin kalbine nakşediyordu.

"SONUNU DÜŞÜNEN KAHRAMAN OLAMAZ"

Şeyh Şamil bu şekilde gecelerini gündüzlerine katarak istirahatleri terk ederek, kısa zamanda kısmen de olsa nizamlı bir ordu ve mülki teşkilatı tesise muvaffak oldu. Tecrübeli ve değerli naibleri (yardımcıları, vekilleri) ordunun ve mülki idarenin başına geçirdi. Yararlılık gösterenlere verdiği altın ve gümüşten yapılmış nişanlara:

Sonunu düşünen kahraman olamaz, kuvvet ve yardım ancak Allah ü Teâlâ’dandır”

“Cesur ve yüksek ruhlu olana” şeklinde cümleler yazdırıyordu. Şeyh Şamil’in seçdiği bu naibler, memleketin olduğu kadar, askeri birliklerin de sevk ve idaresinde üstad idiler.