Saliha Ne Demek?

NE NEDİR?

Saliha nedir? Saliha kelimesi ne anlama gelmektedir? Saliha kelimesine örnek cümleler...

Saliha: Allâh’ın emir ve yasaklarına uyan, dindar, iffetli, güzel ahlâk sâhibi kadın anlamına gelmektedir.

SALİHA KELİMESİNE ÖRNEK CÜMLELER

“Nebiyy-i Ekrem Efendimiz’e gelen vahiy, uykuda rüyâ-yı sâliha (sâdık rüyâlar) şeklinde başlamıştır. Gördüğü her rüyâ, sabah aydınlığı gibi açık-seçik gerçekleşirdi.” (Buhârî, Bed’u’l-Vahy, 3)

*****

Bu sâlihâ hanım vefât ettiği zaman, Rasûlullâh -sallâllâhu aleyhi ve sellem- eşsiz bir vefâ örneği sergileyerek, kendi gömleğini ona kefen yapmış, cenâzenin başucuna oturup onun fedâkârâne hizmetine Hak katında şâhitlik ederek şöyle buyurmuştur:

«Ey annem! Allâh sana rahmet eylesin. Sen, benim öz annemden sonra annemdin. Kendin aç kalır beni doyururdun, kendin giymez beni giydirirdin, kendini güzel yiyeceklerden alıkoyarak bana yedirirdin ve bunları yaparken de Allâh’ın rızâsını ve âhiret yurdunu arzu ederdin.»

*****

Rehber, onlara:

“–Her büyük insanın yetişmesinde sâliha bir hanımın rolü olduğunu unutmayın!.. Nitekim Peygamber Efendimiz şöyle buyurmuşlardır:

«Dünya, faydalı nîmetlerle doludur. Bu nîmetlerin en hayırlısı ise sâliha hanımdır.»

«Cennet, (bu sâliha) annelerin ayakları altındadır.»

*****

Âile yuvasının en büyük gâyelerinden biri de, İslâm fıtratı ile doğmuş yavruları hayırla donatarak sâlih ve sâliha nesiller olarak yetiştirmektir. Bir anne ve babayı en çok düşündürmesi gereken husus, evlâtlarının mânevî istikbâlidir. Evlâtlar, bilhassa çocukluk ve ergenlik devrelerinde anne-babanın mânevî terbiyesine muhtaçtırlar. Bu terbiyeyi güzelce vererek ardında sâlih ve sâliha evlâtlar bırakabilen anne-babalar için şu hadîs-i şerîf ne güzel bir müjdedir:

“Allah Teâlâ, cennetteki sâlih kulunun derecesini yükseltir de, hayrete düşen kul:

«–Yâ Rabbî, bu terfî bana hangi sebeple verildi?» diye sorar. Allah Teâlâ da:

«–Çocuğunun sana yaptığı istiğfar ve duâ sebebiyle…» buyurur.” (Ahmed, II,509; İbn-i Mâce, Edeb, 1)