Sadece Dini Nikah Yeterli midir?

Sorularla İslam

İki mü’min dinî nikâhla evlenince, resmi nikâha ihtiyaç var mıdır? Resmî nikâhın bulunmaması ne gibi sakıncalar doğurur?

Resmi nikâh olmaksızın yalnız İslâmi kurallara göre akdedilen nikâh geçerli olursa da, resmi nikâh yapılmaksızın yalnız dinî nikâhın varlığını günümüz devlet sistemi kabul etmediği için böyle bir nikâh yaptırımsız kalır. Taraflar doğacak nesilleri İslâmî hükümlere tam olarak uydukları sürece bir sakınca çıkmayabilir. Anlaşmazlık olur ve ayrılık vuku bulursa kadının ve çocukların haklarını almaları güçleşir. Mehir, nafaka ve çocukların bakımı konusundaki anlaşmazlıklar kocanın insafına terkedilmiş olur. Çocukların nesebi baba üzerine kayıt yapılamadığı için babanın ölümü durumunda eşin ve çocukların miras haklarını almaları yine sulh yoluyla olabilir. Anlaşmazlık durumunda hak almak mümkün olmaz.

Sonuç olarak İslâmî nikâh yanında resmi nikâhın yapılmış olması bir çeşit karşılıklı hakların güvence altına alındığı anlamına gelir. Ancak bir İslâm toplumunda evlenme ve boşanma konularının kişilerin inanç değerleri dikkate alınarak düzenlenmesi din ve vicdan özgürlüğünün bir gereğidir.

Kaynak: Prof. Dr. Hamdi Döndüren, Delilleriyle Aile İlmihali, Erkam Yayınları