Sabah Namazına Kalkamayan Kişi Kazasını Nasıl Kılar? Sünnetini Kılması Gerekir mi?

Sorularla İslam

Sabah namazına kalkamayan kişi, namazın kazasını nasıl kılar ve sünnetini kılması gerekir mi? Sabah namazının kazası ne zaman ve nasıl kılınır?

Kaza namazı kılmanın belirli bir vakti yoktur. Misal öğle namazının kazası öğle namazı vaktinde kılınır diye bir sınır yoktur. Kerâhat vakitler haricinde her zaman kaza namazı kılınabilir. Fakat Sabah namazı için durum biraz farklıdır.

Sabah namazının vakti imsakla girer, güneşin doğmasıyla biter. Bir kimse sabah namazına kalkamamış ve sabah namazı kazaya kalmış ise o günün kazasını kerahet vakti çıktıktan, yani güneş doğup bir mızrak boyu yükseldikten sonra öğle namazı vaktine kadar kılması gerekir. Öğleye kadar o günün sabah namazını kaza ederse hem farzını hem de sünnetini kılar.

Fakat o gün kılamadığı sabah namazının kazasını başka bir zaman edâ ederse, sünnetin kazası kılınmaz. Yani sünnet sadece o gün için ve öğle vaktine kadar kaza edilir.

Kaza Namazından Önce Kamet Getirilir mi?

Erkekler bir vaktin kazasını kılacağı zaman önce ezan okurlar, sonra kamet getirerek namazlarını kılarlar. Birden fazla kaza namazı kılınacağı zaman, hepsi için bir ezan yeterli olurken, her farz namazı için ayrı ayrı kamet getirmek sünnettir.

Hanımlar, Hanefi mezhebine göre kaza namazından önce ezan okumazlar ve kamet getirmezler.