Rüya Tâbirleri İlminin Fazileti

Kıssâlar

Rüya tâbirleri ilmi nedir? Rüya tâbirleri ilmi ile nasıl amel edilir ve rüyalar nasıl yorumlanır?

Rüya tâbiri ilmine vâkıf olan kimselere “muabbir” (tâbirci) denilir. Umum insanların istifâdesi için rüya tâbiriyle alâkalı pek çok eser telif edilmiştir. Bunlardan İbn-i Sîrîn ve Muhyiddîn-i Arabî Hazretleri’nin tâbirnâmeleri meşhur olmuş ve ekseriyetle onlardan iktibas sûretiyle günümüze kadar çeşitli kitaplar ortaya konulmuştur. Bununla beraber sırf böyle kitaplarda mevcut olan bilgilere dayanılarak rüya tâbir etmek ve onlara îtibar etmek mahzurludur. Zira asıl tâbirin büyük bir kısmı “keşif”tir. Bunun için rüyayı tâbir edenin, mânevî bir salâhiyete sahip olması gereklidir. Bununla ilgili olarak imam hatipte hocalığımızı yapmış bulunan Merhum Celâleddin Öktem Hocaefendi, vaktiyle rüya tabirinde bir üstâd iken, tevhîd-i tedrîsât kanunu sonrası bu salâhiyeti kaybettiğini bizlere şöyle anlatmışlardı:

“–Bir zaman geldi ki, bu perde bana kapandı. Çünkü din dersleri lağvedildi. Beni de Felsefe hocası olarak tâyin ettiler. Akıl mahsûlü olan felsefî nazariyeler içinde yüzmeye başlayınca, gönül pınarlarım kurudu.”

Diğer taraftan rüyalar ehil olmayanlara anlatılmamalıdır. Aksi hâlde yanlış tâbirin tehlikeleriyle karşılaşılır. Zira Peygamber Efendimiz:

“...Rüya, ilk tâbirciye göre tahakkuk eder.” (İbn-i Mâce, Ta’bîr, 7) buyurmuştur.

AYNI RÜYAYI GÖREN İKİ KİŞİNİN RÜYA TÂBİRİ

Ayrıca rüyanın şeytânî mi Rahmânî mi olduğunu ayırt edebilmek, ilâhî ilham ve telkinlere mazhar olmaya bağlı bir keyfiyettir. Üstelik insanların tabiatları birbirinden farklı olduğu için, aynı rüyayı gören iki şahsın rüyalarının tâbiri birbirinden çok farklı olabilir. Bu inceliği kavrayabilmek de mânevî bir salâhiyet ister.

Nitekim İbn-i Sîrîn Hazretleri’ne iki kişi gelip, rüyalarında hatip olarak hutbe okuduklarını beyân ettiklerinde bunu, onlardan birinin hacca gideceği, diğerinin ise îdâm olunacağı şeklinde tâbir buyurur. Hakîkaten bir müddet sonra o iki şahıstan biri hacceder, diğeri ise îdâm edilir.

 

Kaynak: Osman Nûri Topbaş, 40 Soru 40 Cevap, Erkam Yayınları, 2011