Rusya'nın Suriye'deki Korkusu!

ÜMMET

Terör, içeride Türkiye’nin bir numaralı gündemi olurken dışarıda ise Rusya’nın Suriye’den kısmî de olsa asker çekme kararı, Suriye’nin kuzeyinde ilan edilen federalizm tartışmaları ve Türkiye ile AB arasında uzlaşı ile sonuçlanan mülteci eksenli görüşme trafiği geçen ayın gündeminde öne çıkan konular oldu.

Suriye’de 6,5 aydır savaşan Rusya’nın güçlerini azaltma kararı uluslararası çevrelerde hem sürpriz hem de ihtiyatla karşılandı.

Putin’in çekilme kararına ilişkin birçok neden sıralanırken Rusya’nın gerçek niyetinin ne olduğu net olarak anlaşılamadı.

Kremlin’in örtülü hedeflerini kısmen gerçekleştirmiş olmasının altı çizilmekle birlikte Rusya’nın neden çekildiğine ilişkin olarak en çok ekonomik sebepler ön plana çıkartıldı. Londra merkezli IHS araştırma merkezi, Kasım 2015’te Rusya’nın Suriye’deki hava operasyonları ve askeri varlığının bir günlük maliyetinin 2,4 ile 4 milyon dolar arasında değiştiğini açıklamıştı. Aralık ayında yayınlanan Rusya kaynaklı analizler ise maliyetin 4 milyondan 8 milyon dolara çıktığını yazmıştı. Petrol fiyatlarında istikrarsızlık göz önüne alındığında Rusya’nın bu işgalinin çok da sürdüremeyeceği zaten dillendiriliyordu.

SURİYE'DE RUSYA'YI NELER TEDİRGİN EDİYOR?

200 bin askerle tatbikat yapan İslam Ordusu faktörü, Türkiye’nin Suudi Arabistan’la birlikte Suriye’de operasyon yapacağı haberleri…

Rusya içerisinde yaşayan 20 milyon Müslüman nüfusun öfkesini çekme ihtimali...

Öldürülen üst düzey Rus askerlerin sayısının artması endişesi…

Suriye, Ruslar için yeni Afganistan olacak söylemi…

Rusya’da yaklaşan seçimler, uluslararası analizlerde Putin’i tedirgin eden, kısmi de olsa çekilmeye iten nedenler arasında sıralandı.

Rusya’nın belirlediği çizginin dışına çıkma sinyalleri veren Esed rejimini bir anlamda terbiye etme girişimi olarak da okundu Rusya’nın çekilme kararı...

Peki Putin’in bu çekilme kararının Suriye krizi üzerindeki etkileri ne olacak?

Bu kararı Suriye’de dengeleri değiştirebilecek bir karar olarak okumak mümkün mü?

Cenevre’de süren görüşmelerin sonucunun ve sahada dengeleri değiştirebilecek radikal gelişmelerin Rusya’nın bundan sonraki stratejisini belirlemede etkili olacağının altı çiziliyor. Rusya’nın kısa sürede yeniden bölgeye dönme potansiyeli göz önüne alındığında bu çekilme temkinli iyimserlikle karşılanıyor.

Kaynak: Beytullah Demircioğlu, Altınoluk Dergisi, 362. Sayı, Nisan 2016