Riayet Ne Demek?

NE NEDİR?

Riayet nedir? Riayet kelimesi ne anlama gelmektedir? Riayet kelimesine örnek cümleler...

Ri­ayet: Îti­bar, say­ma, say­gı, hür­met; gö­zet­me, ağır­la­ma, ik­ram, uy­gun dav­ra­nış gibi anlamlara gelmektedir.

RİAYET KELİMESİNE ÖRNEK CÜMLELER

Murâkabe, tefekkür ve zikirden tam mânâsıyla istifâde edebilmek için âdâbına ve şartlarına riâyet etmek îcâb eder. Açlık, öfke ve uyku gibi sıkışık hâller sebebiyle kalbin meşgul olduğu zamanları değil, bilâkis huzurlu olduğu anları seçmek, bu âdâb cümlesindendir.

*****

Allâh Rasûlü -sallâllâhu aleyhi ve sellem- nübüvvetten önce de mürüvvetitibârıyla kavminin en üstünü, soy itibârıyla en şereflisi, ahlâk bakımından en güzeli idi. Komşuluk hakkına en ziyâde riâyet eden, hilim ve sadâkatte en üstün olan, emniyet ve güvenilirlikte en önde gelen, insanlara kötülük ve eziyet etmekten en uzak duran, O idi. Hiç kimseyi kınayıp ayıpladığı, hiç kimseyle münâkaşa ettiği görülmemişti.

*****

Âyetteki “oku” emri çok mühimdir. Ancak bu okumanın Allâh’ın adıyla olması da aynı derecede bir ehemmiyet taşımaktadır. Zîrâ “oku” emrine riâyetin ne sûrette olması gerektiğini bildirmektedir.

*****

Peygamber Efendimiz, İslâm’a dâvet ederken en yakınlarından başlamış, zaman ve mekâna göre davranmış, muhâtabının hâlet-i rûhiyesini ve anlayış seviyesini gözetmiş, tedrîcîliğe riâyet etmiş, bulduğu her fırsatı değerlendirmiş, hiçbir zaman zorlaştırmamış, dâimâ kolaylaştırmış, hep müjdelemiş, aslâ nefret ettirmemiştir.