Peygamberlerin ve Şehidlerin Bile İmreneceği Nurdan Minberler

HADİSLER

Allah (c.c) kıyamet günü kimler için peygamberlerin ve şehidlerin bile imreneceği nurdan minberler hazırlayacak? Hadisi şerifi nasıl anlamalı ve amel etmeliyiz?

Muâz radıyallahu anh, Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’i şöyle buyururken dinledim dedi:

Allah Teâlâ; “Benim rızâm uğrunda  birbirlerini sevenler için peygamberlerin ve şehidlerin bile imreneceği nurdan minberler vardır” buyurmuştur. (Tirmizî, Zühd 53)

  • Hadisi Nasıl Anlamalıyız?

Cenâb-ı Hakk’ın birbirini Allah için seven müslümanlara   âhirette ikrâm ve ihsân edeceği lutuflardan bir yenisini daha bu kudsî hadisten öğrenmekteyiz. Nurdan minberler.

Minber, oturacak yüksek ve şerefli bir mevki demektir.  Nurdan ya da nurlu yüksek mevki ve makamlar, Allah için birbirlerini sevenlerin  Allah katındaki yüksek değerlerinin göstergesi olmaktadır.

Peygamber ve şehidlerin onlara imrenmeleri, bu insanların peygamberlerden  daha yüksek  ve üstün oldukları anlamına gelmez. Buradaki gıbta yani  imrenme ifadesiyle, “keşke biz de onlar gibi olsak, ya da keşke bizim de onlar gibi nurdan makamlarımız olsa” anlamında bir imrenme kasdedilmiş değildir.  Peygamberlerin ve şehidlerin imrenmesini, yüzlerce safkan koşu atı olan birinin, gördüğü güzel bir ata imrenip  almak istemesine benzetmek  mümkündür. Yani maksat, Allah için birbirlerini seven insanların, Allah katındaki değerini takdir ve açıklamaktan ibarettir.

Daha açıkçası, “Onlara lutfedilen imkânlara Peygamber ve şehidler imrense yeridir”  veya  “Yüksek mevki ve parlak durumlarına rağmen eğer, peygamberler ve şehidler kıyâmet günü birilerine gıbta edecek olsalardı, bunlara imrenirlerdi” denilmiş olmakta ve böylece, bu insanların  ne kadar mükemmel  bir durumda oldukları anlatılmaktadır. Nitekim Taberânî’nin rivâyet ettiği bir hadîs-i şerîfte de “Allah için birbirlerini sevenler, arş-ı ilâhî etrafında  yakut kürsüler üzerinde ağırlanırlar” buyurulmuştur.

  • Hadisten Çıkarmamız Gereken Dersler Nelerdir?
  1. Yüce Rabbimiz’in, kendi rızâsı için birbirlerini seven kullarına hazırladığı ikrâm ve ihsânları, herkesin beğeneceği üstün niteliklere sahiptir.
  2. Allah’ın nimet ve ikrâmına mazhar olmak bakımından peygamberler herkesten önde gelirler.

Kaynak: Riyazüs Salihin, Erkam Yayınları