Peygamber Zamanında Kabe Örtüsünün Renkleri Nasıldı?

VİDEOLAR

Peygamber (s.a.s.) Efendimiz zamanında Kâbe örtüsünün renkleri nasıldı? Araştırmacı-Yazar Fahri Sarrafoğlu anlatıyor.

İSLAMİ DÖNEMDE KABE ÖRTÜSÜ KİMLER TARAFINDAN YAPTIRILIRDI?

İslâmî dönemde Kâbe’nin örtüsü halife, önemli bir hükümdar veya devlet adamı ya da Mekke valisi tarafından yaptırılırdı; bu uygulama Hz. Peygamber (s.a.s.) ve Dört Halife tarafından da gerçekleştirilmiştir. Bu dönemde Câhiliye’de de olduğu gibi her yıl kisvenin değiştirilmesi âdeti yoktu; ancak değiştirme işi âşûrâ gününde gerçekleştirilirdi.

Kâbe hizmetleri ve örtüsü için hâzineden tahsisat ayırma Hz. Ömer’le (r.a.) birlikte başladı. Emevîler döneminde hicâbe görevini sürdüren Şeybe b. Osman, Muâviye b. Ebû Süfyân’a bir mektup yazarak Kâbe'nin üzerindeki örtülerin miktarının arttığını, önlem alınmazsa mâbedin zarar görebileceğini bildirdi. Bunun üzerine Muâviye, Hz. Ömer (r.a.) zamanından itibaren Mısır’da yaptırılan beyaz keten (kabâtî) örtünün yanında kırmızı ipek (hibre) örtüyü Mekke’ye gönderdi. Önceleri Şam’da, daha sonraları ise Horasan’da yapılan ve her yıl değiştirilen kisvenin 10 Muharrem Âşûre günü kırmızı, 27 Ramazan’da beyaz olanının asılması âdet oldu. Abdülmelik b. Mervân zamanından itibaren ipek örtüler önce Medine’ye gelir, Mescid-i Nebevi’de bir gün sergilendikten sonra Mekke’ye gönderilirdi.

KABE ÖRTÜSÜ NEDEN SİYAH?

Abbâsîler döneminde 821 yılında Âşûre günü asılan kırmızı örtünün Ramazan ayına varmadan eskiyip yıpranması üzerine beyaz renkli ipekten üçüncü bir örtünün hazırlanması âdet oldu. Bu yıldan itibaren Kâbe’nin örtüsü yılda üç defa değiştirilmeye başlandı. Bunlardan kırmızı ipek örtü arefe günü, kabâtî örtü Recep ayı başında, beyaz ipek örtü de Ramazan’ın 27. günü asılıyordu. Abbâsî Halifesi Nâsır Lidînillâh tarafından 1183-84’te gönderilen örtü yeşil renkli olup üzerindeki yazılar kırmızıdır. (İbn Fehd, II, 551; III, 14); hilâfetinin sonuna doğru ise örtünün rengi siyaha, yazısı sarıya çevrilmiştir. Böylece örtünün rengi artık siyaha dönüşmüş ve bu uygulama zamanımıza kadar devam etmiştir.