Payidar Ne Demek?

NE NEDİR?

Payidar: Devamlı, sağlam, sürekli, iyice yerleşmiş gibi anlamlara gelmektedir.

PAYİDAR KELİMESİNE ÖRNEK CÜMLELER

Hayatın gâyesini, yiyip içmekten, hevâ ve hevesinin peşinde koşmaktan ibaret zannedip saâdet ve huzûru fânî varlığında ve nefsânî temâyüllerinde arayan kişi, ancak kendisini aldatmış olur. Çünkü hakikî saâdet, bitip tükenen değil, ebediyyen pâyidar olandır.

*****

“Doğrusu Kur’ân’ı Biz indirdik; onun koruyucusu da Biz’iz!”165 buyurmuştur. Böylece Kur’ân-ı Kerîm’in hiçbir kitaba nasîb olmayan ilâhî bir sıyânet ve himâye ile ilelebed pâyidâr olacağını bildirmiştir.

*****

Adâlet, devletleri ayakta tutan temel direktir. Öyle ki; “Küfr ile pâyidâr olunur, zulm ile olunmaz!” sözü meşhurdur. Bütün idârenin adâlet ile kâim olduğunu ifade için de; “Adâlet mülkün (idârenin) temelidir.” denilmiştir.

*****

Tarih içinde devletlerin devamlılığını sağlamak için dayandıkları ideolojinin hak veya bâtıl olmasından daha ehemmiyetli bir husus ‘‘adâlet’’tir. Zira bir devlet, bâtıl bir dâvâyı kendine mesned edinerek de pâyidâr olabilir. Ama zulmedenin uzun müddet pâyidâr olduğu görülmemiştir.

*****

Bir devleti ayakta tutan temel esaslardan biri de hiç şüphesiz ki ‘‘adâlet’’tir. Öyle ki; ‘‘Küfr ile pâyidâr olunur, zulm ile olunmaz!’’ sözü, Osmanlı’da bir darb-ı mesel hâline gelmiştir.