Özür Sahibi Kimsenin Sabah Namazı İçin Aldığı Abdest Ne Zamana Kadar Devam Eder?

SORULARLA İSLAM

Özür sahibi kimsenin her namaz için ayrı abdest alması gerekir mi? Özür abdesti ile kaç vakit namaz kılınır? Özür sahibi kimsenin sabah namazı için aldığı abdest ne zamana kadar devam eder?

ÖZÜR SAHİBİ KİMSENİN SABAH NAMAZI İÇİN ALDIĞI ABDEST NE ZAMANA KADAR DEVAM EDER?

Özür sahibinin abdesti Hanefî mezhebinde tercih edilen görüşe göre namaz vaktinin çıkması ile bozulur. Buna göre sabah namazı için alınan abdest de sabah namazının vaktinin çıkması (güneşin doğması) ile bozulmuş olur. Ancak sabah namazının vakti içinde özrünün geçici olarak kesildiği bir anda abdest alır ve henüz özrü tekrar ortaya çıkmadan ve abdestini bozacak başka bir şey de meydana gelmeden güneş doğarsa, bu durumda namaz vaktinin çıkmasıyla abdesti bozulmuş olmaz.

Özür sahibi kişi güneş doğduktan sonra aldığı abdestle abdestini bozacak başka bir şey olmadığı sürece, Cuma namazı dâhil öğle vaktinin sonuna kadar dilediği namazları kılabilir. Çünkü vakit çıkmamıştır. (Merğînânî, el-Hidâye, I, 223; Kâsânî, Bedâî’, I, 29)

Mâlikî mezhebine göre özür sahibinin abdesti, vaktin girmesi veya çıkması ile değil, özrün dışında abdesti bozan bir şeyin meydana gelmesi ile bozulur. (İbn Rüşd, Bidâye, I, 35; Desûkî, Hâşiye, I, 114-118)

Bir kimsede bulunan özürlülük durumunun o kişiyi ileri derecede sıkıntıya sokması ve abdest almada ciddi zorluklarla karşı karşıya bırakması hâlinde Mâlikî mezhebinin bu görüşü ile amel edilebilir.

Kaynak: Diyanet Fetva Kurulu