Osmanlı'da Padişahlık Alameti

Osmanlı Tarihi

Osmanlı’da pâdişahlık alâmeti nedir? Padişahlık nasıl gerçekleşirdi? İşte cevabı...

Osmanlı’da pâdişahlık alâmeti taç değildir. Her ne kadar lâkap olarak “tâc-dâr” kelimesi, resmî metinlerde geçerse de, bir pâdişahın pâdişahlığı, bey’at ve kılıç kuşanma ile gerçekleşirdi. Bu, 36. Osmanlı pâdişâhı olan Sultan Vahîdüddîn’e kadar hep böyle devâm etmiştir.

İstanbul’un fethinden sonra kılıç kuşanma mahalli, Ebû Eyyûb el-Ensârî Hazretleri’nin türbesi oldu. Bunun için yapılan merâsime “Kılıç Alayı” denirdi.

OTAĞ-I HÜMAYUN NEREDE?

Yeni pâdişâhın taktığı kılıç, Topkapı Sarayı’nda muhâfaza edilen Hazret-i Ömer’e -radıyallâhu anh- âit kılıçtı. Bu kılıcı, pâdişâha devrin en mûteber din adamı takar, sonra da cehrî bir duâ ile pâdişah tebrîk edilirdi. Gayr-i müslimlerin tebrikleri için Edirnekapı surlarının iç tarafına bir otağ-ı hümâyûn kurulurdu. Çünkü 1839 “Tanzîmat Fermânı”na kadar Eyüp havâlîsine gayr-i müslim ayağı bastırılmazdı. Zîrâ Harem-i Şerîf toprağı gibi mübârek addedilen bu havâlîde bilinen ve bilinmeyen birçok sahâbî medfûndur. Yâni bu arâzî, mübârek sahâbî kanlarıyla sulanmış ve onlara meşhed olmuştur.

Kaynak: Osman Nuri Topbaş, Faziletler Medeniyeti 1, Erkam Yayınları

OSMANLI'YI GÜÇLÜ KILAN İKİ ÖZELLİK

https://www.islamveihsan.com/osmanliyi-guclu-kilan-iki-ozellik.html