Oruçluyken Zevce İle Münasebet Kurmanın Hükmü

Sorularla İslam

Kişinin, oruçlu iken zevcesi ile beraber olması (cima) caiz midir? Peygamber Efendimiz oruçlu kişinin zevcesi ile beraber olması hususunda ne buyurmuşlardır?

İbn-i Abbas radıyallahu anh’dan şöyle rivâyet edilmiştir: “Ey iman edenler! Sizden öncekilere oruç farz kılındığı gibi sizlere de farz kılındı.” (Bakara 83) İslâm’ın başlangıcında Hz. Peygamber devrinde (Ramazan’da) insanlar yatsı namazını kıldıktan sonra onlara, yemek, içmek ve kadın haramdı. Ertesi gün (akşama) kadar oruç tutarlardı. Bir erkek nefsine hıyanet edip, yatsı namazını kıldığı halde karısına cima etti. İftar da edemedi. Aziz ve Celil olan Allah bunu geride kalanlara kolaylık ruhsat ve menfaat kılmayı murad edip şöyle buyurdu. (Allah bildi ki nefsinize hiyanet edeceksiniz) işte bu Allah’ın insanları faydalandırdığı onlara ruhsat verdiği ve kolaylaştırdığı şeylerden oldu.

Bera radıyallahu anh’dan rivâyet edildiğine göre şöyle demiştir: Bir kimse oruç tutup (akşam) uyur, ertesi akşama kadar bir şey yemezdi. Sırma bin Yas el Ensârî, oruçlu olduğu halde karısının yanına geldi, yanında yiyecek bir şey var mı? Dedi. Kadın hayır yok, gideyim umarım ki yiyecek bir şey isterim, dedi. Kadın gitti, erkeğe uyku galebe etti. Kadın geldi ve senin istediğin olmadı, mahrum kaldın, dedi. O gün, tarlasında çalışıyordu, gündüz yarı olmadan baygın düştü. Kadın bunu Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’a anlattı, bunun üzerine “Oruç gecelerinde kadınlarınıza temas size helâl kılındı” ayeti indi. Ayeti (şafak yerinde siyah iplik beyaz iplikten ayrılanana kadar yiyin, için) cümle sine kadar okudu. (Bakara suresi ayet 88) 3

Kaynak: İbrahim Koçaşlı, Sünen-i Ebu Davud ve Tercemesi, Erkam Yayınları