Orta Afrika'da Müslümanlara Derin Baskı

ÜMMET

Orta Afrika Cumhuriyeti'nde gerçekleşen seçimlerin ikinci turunda yüzde 62,71'lik oyu alan Faustin Archange Touadéra, Georges Dologuele'u geride bırakarak başkanlığını ilan etti.

Orta Afrika Cumhuriyeti'nde iç karışıklık ve şiddet hâdiseleri sebebiyle ertelenen seçimler 30 Aralık 2015 tarihinde gerçekleştirilmişti. İlk turda oyların % 23,78'ini alan Dologuele ve % 19,42'lik oy oranı ile Tuadéra ikinci tura çıkmayı başarırken, Müslüman aday Bilal Kolingba ise oyların sadece 12,6'ını alabilmişti.

Geçiş hükümeti başkanı olan Catherine Samba Panza'dan vazîfeyi devralacak olan Touadéra 21 Nisan 1957'de Başşehir Bangui'de dünyaya gelmiş, Lille ve Yaoundé Üniversiteleri'nde matematik eğimi almıştır. Bir devir Bangui Üniversitesi Fen Fakültesi'nde Dekan Yardımcılığı vazîfesini yürüten Taoudéra, 3 Şubat 2008 tarihinde devir başkanı François Bozizé tarafından başbakanlık görevine getirilmiştir. 12 Şubat 2013'te başbakanlık vazîfesi son bulan Taoudéra, Orta Afrika Cumhuriyeti'nde patlak veren iç karışıklıkların ülke çapına yayılması ile ülkesini terk ederek eşi ve 3 çocuğu ile birlikte Fransa'nın Lille şehrine yerleşmişti.

ŞİDDET SARMALI

Ülkeyi saran iç karışıklık ve şiddet hâdiseleri binlerce Müslüman ve Hristiyan Orta Afrika Cumhuriyeti vatandaşının hayatına mal oldu. Şiddet hâdiseleri bir süre sonra Müslümanlar için sistematik bir kıyıma dönüştü. Ülkenin batısında yaşayan Müslümanlar, Fransız askerlerinin Opération Sangaris (Kelebek Operasyonu) adı ile başlattıkları askeri operasyon sebebiyle ülkelerini terk ederek sınır komşusu olan Kamerun'a sığınmış durumda. Ülkenin kuzeyinde yaşanan çatışmalar sonucunda ise o bölgede yaşayan Müslümanlar ise Çad'ın Sarh bölgesine yerleşerek mülteci kamplarında hayat mücâdelesi vermeye başladı. Birleşmiş Milletler Mülteci Yüksek Komiserliği'nin Şubat 2016'da yayınladığı güncel mülteci vaziyeti raporuna göre 267,148'i Kamerun, 65,396'ü Çad'ın güneyi, 101,866'sı Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin kuzeyi ve 29,844'ü Kongo'da olmak üzere toplamda 464,884 Orta Afrika Cumhuriyeti vatandaşının ülke dışında yaşadıkları belirtilmiştir.

MECBURİ GÖÇ

Yurt dışına göç etmek zorunda kalan vatandaşların % 80'lik kısmı Müslüman olduğu düşünüldüğünde ülke içerisindeki Müslüman yoğunluğunun ne derece azaldığı anlaşılmaktadır. Ülke içerisinde yaşayan Müslümanların birbirleri ile iletişimi kesildiğinden diğer bölgelerde yaşayan Müslüman kesim ülkenin genel vaziyeti hakkında gerekli bilgileri alamamaktadır. Başkent Bangui'nin PK5 olarak adlandırılan mahallesinde adeta mahkûm hayatı yaşayan Müslümanlar ise PK5'ten dışarı çıktıkları takdirde linç hâdiseleriyle karşı karşıya kalmaktaydılar. Dış dünya ile bağlantıları kesilen PK5'li Müslümanların ihtiyaç duyduğu gıda, sıhhat ve barınma hizmetleri Müslüman sivil toplum kuruluşları tarafından tedârik edilse dahi yeterli olmuyordu.

Ülkede Müslüman seçmen sayısının azlığı ve Papa Francis'in ülkeye yaptığı ziyâret ile moral bulan Hıristiyan yönetim Fransa'nın da desteğini alarak Orta Afrika Cumhuriyeti seçimlerinde öne geçmiştir. Ülke'de yeni devir başkanlık yapacak olan Faustin Archange Touadéra iç cenk ve karışıklık devrinde Fransa'ya sığındığı düşünüldüğünde yeni devirde de Fransızların ülkenin politikalarının düzenlenmesinde etkili olacağını göz önüne sermektedir.

Kaynak: Yeni Şafak