Nişanlıların Birlikte Yalnız Gezip Dolaşması Caiz midir?

Sorularla İslam

Nişanlıların yalnız başlarına gezmesi ve evde yalnız başlarına oturmaları caiz midir?

Nişanlılık bir akit değil bir «evlenme va’di» nden ibarettir. Bu yüzden nişanlılara böyle bir va’d yalnız başlarına kalma ve gezip-dolaşma hakkı vermez. Ancak ailece veya başkalarının bulunduğu sırada nişanlıların görüşmesi ve belki kuracakları yuva ile ilgili karşılıklı görüş alışverişi yapmaları mümkün ve caiz olur. Bayramlaşma ve benzeri görüşmelerde de örtülü olmak şartıyla ailenin diğer fertleri yanında görüşme olabilir.

Ancak nişanlılar kimsenin gelmediği tenha yerlerde ve kapalı ve kilitli kapıların arkasında yalnız başbaşa kalamaz. Çünkü Allâh’ın elçisi; «Bir kimse yabancı bir kadınla yalnız kalınca üçüncüleri şeytan olur.» buyurmuştur.[1]

Nişanlıların başbaşa yalnız kalmalarında cinsel konuda serbest davranmalarına fırsat verilmiş olur. Nişanın bozulması durumunda ise özellikle bundan kadının telâfisi mümkün olmayan zararlar gördüğü bilinmektedir. Bunu dikkate alarak nişanlıların velilerinin çocuklarını uyarması ve ileride bunalıma yol açabilecek davranışlara girmekten onları sakındırmaları gerekir. Çünkü böyle bir durumda nişan atılınca geride haram, mekruh veya iffetsizlik sayılan fiiller kalır. Bu da geçmişi belleklerinden silmeye çalışan eski nişanlıları rahatsız eder. Kimi zaman bu hoş olmayan hatıralar ömür boyu onların peşini bırakmaz. Meşrû olmayan bir çocuğun dünyaya gelmesinin kadın ve ailesi için nasıl manevi bir yıkım meydana getireceğini tahmin etmek güç olmaz.

Dipnot:

[1]. Buhârî, Nikâh, III; Tirmizî, Radâ’, 15; Dârimî, İsti’zân, 46.

Kaynak: Prof. Dr. Hamdi Döndüren, Delilleriyle Aile İlmihali, Erkam Yayınları