Nişan Bozmak Caiz midir?

Sorularla İslam

Nişan tek yanlı bozulabilir mi? Nişan bozmak caiz midir?

Nişan bir akit olmayıp, yalnız bir evlilik va’dinden ibaret olduğu için, çoğunluk müctehitlere göre nişanlı erkek veya kızın nişandan vazgeçmesi caizdir. Bunun için karşılıklı rıza da gerekmez. Tek yanlı irade beyanı ile nişan sona ermiş olur.

Ancak mü’min, önemli bir neden olmaksızın verdiği sözden dönmemelidir. Bu İslâm ahlâkının gereğidir. Çünkü özellikle bir kızın onuru ve ailesinin mahremliği ile oynamaya kimsenin hakkı yoktur. Bu yüzden nişandan önce evlenecek erkek, kadın ve aileleri iyi düşünerek, danışarak ve gerekli araştırma ve soruşturmaları yaparak, böyle bir evliliğin yürüyeceğine kanaat getirirlerse söz ve nişan işine yönelmelidir. Bir defa söz verince de çok önemli bir neden olmadıkça verilen sözden caymamalıdır.

İSLAM’DA SÖZÜNDE DURMANIN ÖNEMİ

Allah Teâlâ şöyle buyurur:

“Verdiğiniz sözü yerine getirin. Çünkü verilen sözde Ahdi yerine getirin, çünkü (insana) ahdinden de sorulacaktır.”[1] Hadiste şöyle buyurulur: “Bana kendinizle ilgili altı şey konusunda güvence verin, ben de size cennet için güvence vereyim. Konuştuğunuz zaman doğruyu söyleyin, söz verdiğiniz zaman yerine getirin, emânete hıyânet etmeyin, cinsel organlarınızı (haramdan) koruyun, gözlerinizi (haramdan) koruyun ve ellerinize sahip olun.”[2]

Dipnotlar:

[1] İsrâ’, 17/34. [2] Ahmed b. Hanbel, V, 323.

Kaynak: Prof. Dr. Hamdi Döndüren, Delilleriyle Aile İlmihali, Erkam Yayınları