Nisa Suresinin 87. Ayeti Ne Anlatıyor?

KUR’ÂNIMIZ

Nisa suresinin 87. ayetinde ne anlatılıyor? Allah’tan daha doğru sözlü kimsenin olmadığını bildiren âyet; Nisa suresinin 87. ayetinin meali ve tefsirini yazımızda okuyabilirsiniz...

Ayet-i kerimede buyrulur:

اَللّٰهُ لَٓا اِلٰهَ اِلَّا هُوَۜ لَيَجْمَعَنَّكُمْ اِلٰى يَوْمِ الْقِيٰمَةِ لَا رَيْبَ ف۪يهِۜ وَمَنْ اَصْدَقُ مِنَ اللّٰهِ حَد۪يثًا۟

Allah -ki kendisinden başka ilah yoktur- elbette kıyamet günü hepinizi huzuruna toplayacaktır, bunda hiçbir kuşku yoktur. Sözce Allah’tan daha doğru kim vardır! (Nisâ, 4/87)

ALLAH’TAN DAHA DOĞRU SÖZLÜ KİMSE YOKTUR

Bilgi:

Kur’an, ahirete yönelik olarak inananlara müjdeler vermekte, inkârcıları ise azap ile korkutmaktadır. Fakat bu mukaddes kitabı açıkça reddedip Allah’a isyan edenler bulunduğu gibi ona kuşku ile yaklaşan ve özellikle de müjdelerinin ve korkutmalarının gerçekleşmeyebileceğini düşünenler de olmuştur. Hâlbuki Kur’an Yüce Allah’ın sözüdür.

Allah’tan daha doğru sözlü kim olabilir? O’nun verdiği sözün yerine gelmesine engel olabilecek hiçbir güç yoktur. O, bizim ilahımızdır ve O’ndan başka hiçbir ilah yoktur. O, dünyada yaptıklarımızın karşılığını ahirette mutlaka verecektir.

Mesaj:

  1. Yüce Allah’ın kıyametle ilgili verdiği sözlerin hepsinin gerçekleşeceğine inanmak gerekir.
  2. Ahiret hayatı hiç şüphesiz gerçektir.

Kelime Dağarcığı:

Esdak: Daha doğru, en doğru.

Hadis: Söz, kelam.

Kaynak: Diyanet, Kur'an-ı Kerim'den Serlevha Ayetler

TEFSİR

  1. Allah ki O’ndan başka ilâh yoktur. O, geleceğinde hiçbir şüphe bulunmayan kıyâmet gününde sizi elbette bir araya toplayacaktır. Allah’tan daha doğru sözlü kim olabilir?

Kendinden başka hiçbir ilâh olmayan Allah Teâlâ, insanları kıyâmet gününe kadar öldürerek yerin altında, kıyâmet günü de dirilterek mahşer meydanında bir araya toplayacaktır. Bunda en küçük bir şüpheye mahal bulunmamaktadır. Zira bu hakikati haber veren Allah’tır ve O’ndan daha doğru sözlü de hiç kimse yoktur. Bu günde insanların Cenâb-ı Hakk’a hesap vermek üzere kabirlerin kalkmaları sebebiyle ona “Kıyâmet günü” denmiştir. Nitekim âyet-i kerîmede:

“Öyle bir günde ki, bütün insanlar kabirlerinden kalkıp, hesap ve ceza için Âlemlerin Rabbinin huzurunda divan dururlar!” (Mutaffifîn 83/6) buyrulmaktadır.

Kaynak: Ömer Çelik Tefsiri, kuranvemeali.com