Nakşbendîlik’te Allah’a Vâsıl Olmanın En Kısa Yolu Nedir?

Tasavvuf

Nakşbendîlik’te Allah’a vâsıl olmanın en kısa yolu nedir? Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz cevaplıyor...

Nakşbendîlik’te Allah’a vâsıl olmanın en kısa yolu sohbet/râbıta ve hizmet olarak özetlenebilir. Sahâbîleri yetiştiren Allah Rasûlü’nün sohbetidir. Bu sebeple Şâh-ı Nakşbend hazretleri: “Tarîk-ı mâ der-sohbet est/bizim yolumuzun esâsı sohbettir” buyurarak Nakşîlikte mürşid ile sohbetin önem ve yetiştiriciliğine dikkat çekmiştir. Sohbet, mürşidle beraber olmaktır. Râbıta ise kalbdeki sevgi sâyesinde mürşidle kalbî beraberlik ve ona benzemeye çalışmaktır.

Hizmet Allah’ın kullarına yapılır. Beşerî ilişkilerinde bu duyguları gerçekleştiren bir sûfî, hafî zikir ve nâfile ibâdetler sâyesinde ihsân derecesine erecek bir olgunluğa erişerek vuslatı gerçekleştirmiş olur. Çünkü ihsân, vuslat ve maiyyet demektir. Ancak bunların gerçekleşmesi için sâlikin letâifini zâkir hâle getirmesi, ardından zikr-i sultânî ve murâkabe dersleriyle Kur’an’da anlatılan şekliyle önce Allah Teâlâ’yı murâkabe ve sonra kendisinin Hakk’ın murâkabesi altında olduğu bilincine varması gerekir. Bütün bunlar nazarî olarak değil, tatbikî olarak ehliyetli bir mürşidden öğrenilir.

Ayrıca Şâh-ı Nakşbend hazretlerinin şöyle bir sözü nakledilir: Bize göre namaz ve oruç Allah’a götüren yol olmakla birlikte en kısa ve en kestirme yol “nefy-i vücûd”dur. Nefy-i vücûd bedenî ve beşerî ihtiyaçların Allah’ı unutturmasından kurtulmak demektir. Bu gerçekleşmeden yalnızca namaz ve oruç, gaflet ve nisyânı giderecek bir vuslat için yeterli olmaz.[1]

[1].     Bkz. Fetâvâ-yı Ömeriyye Tercemesi, s. 15.

Kaynak: Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, 300 Soruda Tasavvufi Hayat, Erkam Yayınları