Mürşidinin Tasarrufunun Zayıf Olduğunu Söyleyen İhvânın Durumu Nedir?

Tasavvuf

Âhirete intikâl eden mürşidi için: “O başkaydı” deyip, yaşayan mürşidinin tasarrufunun zayıf olduğunu söyleyen ihvânın durumu nedir? Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz cevaplıyor.

Türkçe’de “kaçan balık büyük olur” diye bir deyim var. İnsanlar genellikle kaybettiklerinin kıymetini daha iyi anlarlar. Ellerindekiler ve önlerindekiler, onlara pek câzib gelmez. Ama bir gün onu da kaybedip fırsatı kaçırdıklarında uyanırlar. Bu sebeple ölen mürşidi için: “O başkaydı” diyenler genellikle sağlığında onun kıymetini bilemeyenlerdir. Eğer kıymetini bilmiş olsalardı gereği gibi istifâde eder ve hayıflanmazlardı. Ölüm hak olduğuna ve ölenle ölünmediğine göre, bizim görevimiz dirilerden yararlanmak ve onlara yararlı olmaktır. Hayâtta olan mürşidini diğeriyle bu anlamda kıyaslamamak gerekir.

Allah’ın kullarına ikrâmı çeşit çeşittir. Vefât edenin meziyetleri kadar hayâtta olanın da henüz fark edilmemiş özellikleri bulunabilir. Ayrıca liderlikte karizma kısa zamanda oluşmaz, süreç ister. Bu bakımdan yeri boşalan bir zâtın yerine geçen kimse ilk anda yadırgansa bile, ehliyet ve liyâkati varsa kısa zamanda kendisini kabûl ettirir. İlişkiler sağlıklı bir düzeye gelip gönül bağı düzeldikçe o tür sızlanmalar azalır. Ayrıca hayâtta olan mürşidi o göreve tâyin eden ve ona irşâd icâzeti verenin “o kaçan balık” olduğu unutulmamalıdır.

Kaynak: Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, 300 Soruda Tasavvufi Hayat, Erkam Yayınları