Mescidi Nebevi'nin Fazileti

İslam Tarihi

Mescidi Nebevi'nin fazileti ve önemi nedir? Mescidi Nebevi'nin fazileti ile ilgili hadisler...

Rasûlullah (s.a.v) şöyle buyurmuşlardır:

“Kendisine yolculuk yapılan şeylerin en hayırlısı Hz. İbrahim’in mescidi (Kâbe) ve benim mescidimdir.” (Ahmed, III, 336)

“Kim benim Mescid’imde kırk vakit namaz kılar ve hiçbir vakti kaçırmazsa, ona Cehennem’den uzaklaşma ve azaptan kurtuluş beraatı yazılır ve o kişi nifaktan uzak olur.” (Ahmed, III, 155; Taberânî, Evsat, V, 325/5444; Heysemî, el-Mecmau’z-zevâid, IV, 8)

“Benim bu Mescid’imde kılınan bir namaz, diğer mescidlerde kılınan bin namazdan daha faziletlidir, Mescid-i Harâm hâriç. Benim bu mescidimde kılınan bir cuma, diğer mescidlerde kılınan bin cumadan daha faziletlidir, Mescid-i Harâm hâriç. Benim bu mescidimde geçirilen bir Ramazan ayı, diğer mescidlerde geçirilen bin Ramazan’dan daha faziletlidir, Mescid-i Harâm hâriç.” (Beyhakî, Şuab, VI, 43/3851)

“Kim benim bu Mescid’ime bir ilim öğrenmek veya öğretmek için gelirse o Allah yolunda cihâd eden kişi mesâbesindedir. Kim de bunun dışında bir maksatla gelirse o da başkasının malına bakan kimse gibidir.” (İbn-i Mâce, Mukaddime, 17; Ahmed, II, 418; İbn-i Ebî Şeybe, Musannef, II, 148/7517)

Yine Rasûlullah (s.a.v) şöyle buyurmuşlardır:

“Eğer ümmetimden bir kimse, Medine’nin sıkıntısına katla­nırsa, kıyamet gününde ben ona şefaatçi olurum.” (Müslim, Hac, 477)

Bunun sırrı şudur: Medine’nin mamur hâle getirilmesi, dinin nişanelerinin yü­celtilmesi demektir. Bu da, dinin güçlendirilmesine yönelik bir fayda­dır. Öbür taraftan Medine’ye gitmek, İslâm’ın teşekkül devrindeki hâdiselerin yaşandığı yerleri görmek, Mescid-i Nebevî’ye girmek ve benzeri şeyler, Allah Rasûlü’nün ve ashabının yaşadığı hayatı hatırlatır, on­ların hâtıralarının yâdedilmesini sağlar. Bu ise, bizzat mükellefin kendisine yönelik bir faydadır.

Kaynak: Dr. Murat Kaya, Mescid-i Nebevi'den 111 Hatıra, Erkam Yayınları