Medine Kadınlar Kapısı

İslam Tarihi

Mescidi Nebi'de kadınlar kapısı olarak ayrılan alan nasıl inşa edildi? Efendimizin (s.a.v) isteği üzerine hazırlanan ve bugün de Bâbu’n-Nisâ ismiyle hala duran kapı hakkında kısaca bilgiler...

İslâm, mahrem olmayan, birbirleriyle evlenmeleri caiz olan erkek ve kadınların sosyal hayatta birbirine karışmaması için bütün tedbirleri almıştır. Akraba olmayan erkek ve kadınların hayatın her alanında ayrı olmasını, karışık yaşamamasını emretmiştir. Bu yerlerin başında camiler gelir.

Nâfî’den rivâyete göre Rasûlullah (s.a.v) Mescid’in bir kapısı hakkında:

“Bu kapıyı kadınlara ayırsak!” buyurmuşlardı. İbn-i Ömer (r.a), ölünceye kadar bir daha o kapıdan hiç girmedi. (Ebû Dâvûd, Salât, 53/571)

Bu kapı Mescid’in doğu tarafında Bâbu’n-Nisâ ismiyle hâlâ durmaktadır. Günümüzde kadınlar için başka mekânlar ve kapılar tahsis edilmiştir. Medine’ye giden kardeşlerimizin ellerinden geldiğince kadın erkek ayırımına dikkat etmesi, karışıklığına meydan vermemesi gerekir. İnsanların gelip geçeceği yolları tıkamak, oralara oturmak, münasip olmayan yerlere namaza durmak gibi davranışlar insanların işini hayli zorlaştırmakta, kadınlarla erkeklerin birbirine iyice karışmasına sebep olmaktadır.

Harameyn’in hâricindeki camilerde de buna pek riayet edilmediği, giriş ve çıkışlarda kadınlarla erkeklerin birbirine karıştığı görülmektedir. Bu hususta daha dikkatli olmamız gerekmektedir. Tabiî ki bu durum sadece camiler için geçerli değildir. İş yerleri ve toplumun diğer alanlarında da İslâm’ın bu emrine riayet etmek durumundayız.

Kaynak: Dr. Murat Kaya, Mescid-i Nebevi'den 111 Hatıra, Erkam Yayınları