Kurban İçin Vekalet Nasıl Verilir?

SORULARLA İSLAM

Kurban vekaleti nasıl verilir? Kurban için vekalet nasıl verilir? Kurban vekaleti sözlü veya yazılı olarak verilebilir mi? Dr. Ahmet Hamdi Yıldırım cevaplıyor.

SÖZLÜ VEKALET NASIL VERİLİR?

Vekâlet sözlü de yazılı da olabilir. Sözlü olarak, kişi, bir başkasına “seni kurbanımı kesmeye, kestirmeye ve kurbanla ilgili işleri yapmaya ve yaptırmaya vekil tayin ettim” der. Bu durumda vekâleti alan kişi, kurbanı bizzat kendisi kesebilir veya aldığı vekâleti bir başkasına devrederek, bu işlemi, tayin ettiği bu yeni vekile de yaptırabilir. Buradaki vekâlet umumi vekâlettir. Yani vekil tayin edilen kişi, işi bizzat kendisi yapabileceği gibi, yeni bir vekil tayiniyle başkalarına da yaptırabilir.

YAZILI VEKALET NASIL VERİLİR?

Yazılı vekâlette ise, vekâlet veren kişi adına “belli bir şahsa kurban kesme, kestirme ve kurbanla ilgili diğer işleri yapma ve yaptırma konusunda vekâlet verdiğine” dair bir vekâlet belgesi düzenlenebilir. Günümüzde yazılı yolla vekâlete, umumiyetle kurumların düzenledikleri kurban organizasyonlarında başvurulmaktadır. Burada önemli olan husus, vekil tayin edilen kimsenin belli birisi olmasıdır. Bu yüzden, kurban organizasyonu yapan kuruluşların, vekâlet işlerini yürütürken, belli bir kimseyi görevlendirmeleri gerekir. Bu görevli kimse de, vekâletini aldığı kişilerin kurbanlarını kesme, kestirme görevini bizzat takip etmeli, yeni vekil tayini gerekiyorsa bunları da titizlikle yerine getirmelidir.

KURBAN VEKALETİ

Ayrıca vekâletle kurban kestirecek kişi şayet istiyorsa, kurban kesiminin yanı sıra, alım işlemleri de vekâlete dâhil edilebilir. Bu durumda kişi, vekile “kurbanımı almaya, aldırmaya, kesmeye ve kestirmeye vekil tayin ettim” diyerek vekâlet verir.

Pratik hayatta, bir kimseye “kurban işimi hallet” denilmesi halinde, bu sözle, ona vekâlet verilmiş olur. O kimse de bir hayvan alıp kesebilir. Bu şekilde vekâlet vererek kurbanını kestiren kişi, kurban ibadetini yerine getirmiş olur.

Yine bir kimseye “benim için bir kurban al, kes” denilirse, ona kurbanlık bir hayvanı hem satın alma ve hem de kesme veya kestirmeye vekâlet verilmiş olur. Diğer yandan, vekâlet verme konusunda toplumda yaygın başka bazı örfi ifade ve uygulamalarla da vekâlet verilebilir. Bu durumda vekâletin çerçevesini, aksine bir açıklama olmadıkça, o konuda topluma yerleşmiş olan uygulama belirler.

Kaynak: Dr. Recep Özdirek, Kurban İbadeti, Erkam Yayınları