Kültür Ne Demek?

NE NEDİR?

Kültür nedir, ne anlama gelir? Kültür kelimesinin sözlük anlamı nedir? Kültürü oluşturan unsurlar nelerdir? Kültür kelimesi ile ilgili cümleler.

Kültür, “bir milletin inanç, fikir, sanat, âdet ve geleneklerinin, maddî ve mânevî değerlerinin bütünü, hars” demektir.

KÜLTÜR NEDİR?

Kültür sözlükte, “tarihsel, toplumsal gelişme süreci içinde yaratılan bütün maddi ve manevi değerler ile bunları yaratmada, sonraki nesillere iletmede kullanılan, insanın doğal ve toplumsal çevresine egemenliğinin ölçüsünü gösteren araçların bütünü, hars, ekin” anlamlarına gelir.

Kültür, toplumların kendilerine özgü olan ve gelecek nesillere aktardıkları maddi veya manevi her şeyi ifade eder.

KÜLTÜRÜ OLUŞTURAN UNSURLAR NELERDİR?

Kültürü oluşturan öğeler şu şekildedir:

  1. Dil,
  2. Yazı,
  3. Din,
  4. Bilim,
  5. Giyim-kuşam,
  6. Sanat,
  7. Yerleşme.

KÜLTÜR AKTARICILARI

Kültür kuşaktan kuşağa aktarılan bir sosyal mirastır. Kültür, eğitim-öğretim, gelenekler, din, dil, sanat, edebiyat, folklor gibi çeşitli kültür taşıyıcı öge ve eserlerle değişir, gelişir ve sürdürülür.

Kültür maddi ve manevi ögeleriyle birlikte, bizi toplum olarak bir arada tutar. Bunlar bize değerli bir toplum kimliği sağlarlar, bizi bir arada tutarlar ve bizi birleştiren sosyal ağları oluştururlar.

KÜLTÜR KELİMESİ İLE İLGİLİ CÜMLELER

Esas kültür; din, dil ve tarih şuuruna sahip olabilmektir. Çünkü fert ve toplumlar, hayâtiyetlerini ancak; din, dil ve tarih kültürüyle devam ettirebilirler. (Osman Nuri Topbaş)

***

Eski mahalle kültürünün gelmesini kim ister? (Fatma Hâle Sağım)

***

Televizyon kültürü, kültürle münasebetlerini kesmeye karar verenlerin uydurduğu bir yalandır. (Cemil Meriç)

***

Türk kültürünün kendinden evvel gelmiş medeniyetlerden kalan şeylerle bu kadar canlı sûrette rastgele karıştığı, haşır neşir olduğu pek az yer vardır. (Ahmet H. Tanpınar)

***

Paşa, Fransızlar’a sevgisini içtimâî bir akîde seviyesine çıkarmak için nâfile yoruluyor, Fransa’nın bizim kültürümüz üstündeki tesirlerine dâir alelâde Tanzîmat fikirlerini sıralıyordu. (Peyâmi Safâ)