Küfür Ehline Benzemek Ne Demektir?

Sorularla İslam

Küfür ehline benzemenin mü’mine zarar verecek ölçü ve sınırı nedir? Zamanın değişmesi ile benzemenin niteliğinde bir değişiklik olur mu?

İslâm’da bir mü’minin küfür ehline veya fasığa hayranlık duyarak kılık - kıyafette ona benzemeye çalışması yasaklanmıştır. Hadiste «Kim bir topluluğa benzemeye çalışırsa, o da onlardan olur.»[1] buyurulur. Bu yüzden özellikle küfür belirtisi sayılan bir giysiyi veya karşı cinse ait bir elbiseyi giymek yasaklanmıştır.

Burada, her toplumun kendi kültür ve anane değerlerini koruması gerektiğine de bir işaret vardır. Nitekim Allâh’ın elçisi kadınlara benzemeye çalışan erkeğe veya erkeğe benzemeye çalışan kadına lânet ettiği gibi,[2] karşı cinsin giysisini giyen kimseye de lânet etmiştir.[3]

İmam Rabbânî Hazretleri bu konuda şöyle demiştir: «Erkeklerin kadınlara benzemesi yasaklandığına göre, bir beldede kadınların giysilerini bilmek gerekir. Eğer kadınlar önden düğmeli gömlek giyiyorsa, oradaki erkekler meselâ yandan düğmeli ya da düğmesiz gömlek giymelidir. Başka bir beldede kadınlar yandan düğmeli giysi giyiyorlarsa, erkekler önden düğmeli giysiyi tercih etmelidirler.»[4]

Giyside önemli olan niyettir. Burada mü’minlerin, kendi kimliklerini korumaları için gayrimüslimlerin kültür ve medeniyet değerlerine hemen teslim olmamalarına, belki onlardan, daha üstün bir medeniyeti sürekli olarak canlı tutmaya teşvik edildikleri söylenebilir.

Dipnotlar:

[1]. Ebû Dâvûd, Libâs, 4; Ahmed b. Hanbel, II, 5. [2]. Ebû Dâvûd, Libâs, 61; Ebû Dâvûd, Libâs, 27; Tirmizî, Edeb, 34; İbn Mâce, Nikâh, 22. [3]. Ebû Dâvûd, Libâs, 28; Ahmed b. Hanbel, II, 325. [4]. Ahmet Faruk es-Serhendî, Mektûbât, İstanbul, t.y., II, 382.

Kaynak: Prof. Dr. Hamdi Döndüren, Delilleriyle Aile İlmihali, Erkam Yayınları