Köpüklü Türk Kahvesi Nasıl Yapılır?

HANIMCA

Kapı çalınır da bir kahve pişmez mi? Muhabbetin tadı  kahveyle lezzetlenmez mi? Atalarımızda dediği gibi "Bir kahvenin kırk yıl hatırı vardır." Peki Türk kahvesini daha köpüklü ve daha lezzetli nasıl yapılır?

Eskiden beri bakır cezvelerde pişirilen Türk kahvesi son zamanlarda kahve pişirme makinelerinde pişirilmektedir. Kahveyi ocakta veya köz de yaparsanız asıl lezzetini alırsınız.

Saklama koşulları önemli

Uygun şartlarda saklanmayan kahvenin kokusu ve dokusu değişir. Kahvenin nemli yerde olmaması önemlidir. Saklama koşullarının önemli olduğu gibi taze olması da oldukça önemlidir. Mümkün olduğu kadar sürekli alışveriş yapılan bir yerden taze çekilmiş alınması daha sağlıklıdır.

Bol köpüklü ve lezzetli Türk kahvesi yapım aşaması

- Kullanılan su soğuk olmalıdır. Sıcak su köpüğü engeller ve kahvenin tadı da oldukça kötü olur. Kahvenizin pişmesi çok değişik noktalara gelebilir.

- Kahveyi bol koymak önemli bir ayrıntıdır.

- Kahveyi koyup iyice karıştırdıktan sonra ocağa konulduğunda fazla karıştırmamak gereklidir.

- Kahvenin pişerken en önemli unsurlarından biri çok kısık ateşte veya közde pişmesi gereklidir.

- Kahve köpürmeye başladığında köpükler bir kaşık yardımı ile fincanlara dağıtılır ve köpük sürekli kendini yenileyerek fazlalaşır.

- Ocağın üzerinde kahvenin tamamen kabarması beklenir. Kabarınca artık fincanlara konulur; ancak yarı seviyeye kadar koyulması gereklidir. Sonra tekrar ocağa alınır ve tekrar köpürtülerek, fincanlara dökülür.

- Döküm aşamasında mutlaka çok yavaş olunmalı ve fincanların oldukça kenarından dökülmelidir ki kahvelerin köpükleri yok olmasın.