Kocanın Ölüm Döşeğindeyken Karısını Boşaması

Sorularla İslam

İslam fıkhına göre kocanın ölüm döşeğindeyken karısını boşamasının hükmü nedir?

Hastanın aklı başında olduğu sürece boşaması geçerlidir. Çünkü mücerret hastalık boşama ehliyetini etkilemez. Ancak hastalığı sırasında karısını boşayan ve aynı hastalıktan ölen kimsenin hakkını kötüye kullanarak eşini mirastan mahrum etmeyi kastetmiş olması muhtemeldir. Bu durumdaki bir kadının mirasçı olup olamayacağı müctehitler arasında tartışılmıştır.

İmam Ebû Hanîfe’ye göre, ölümcül hastalığa yakalanan koca, eşini boşar ve eşi iddet beklerken de kendisi vefat ederse, eşi ona mirasçı olur. Boşamanın ric’î veya bain olması sonucu değiştirmez.

İmam Şâfi’ye göre, boşama gerçekleştiği için kadın artık kocasına mirasçı olamaz. İmam Şâfi’nin başka görüşüne göre bu kadın başka bir erkekle evlenmediği sürece, eski kocasına mirasçı olur. İmam Ahmed b. Hanbel de bu sonuncu görüşü benimsemiştir. Eşini boşadıktan sonra ölüm hastalığının uzaması durumunda bu sonuncu görüş önem kazanır.

İmam Mâlik’e göre kadın, ölüm hastası olan kocası tarafından boşanınca artık ona mirasçı olamaz.[1]

Burada, kadının mirasçı olacağını öne sürenler “sedd-i zerîa (kötülüğe giden yolu kapama)” prensibi ile Hz. Ömer ve Hz. Osman’ın uygulamalarına dayanırlar.[2]

Dipnotlar:

[1]. bk. Serahsî, age, VI, 154 vd. [2]. Serahsî, age, VI, 155 vd.; İbn Rüşd, age, II, 68, 69; Döndüren, age, s.

Kaynak: Prof. Dr. Hamdi Döndüren, Delilleriyle Aile İlmihali, Erkam Yayınları