Kısaca Bâsıt Ne Demek? Kuran'da Geçiyor mu?

NE NEDİR?

Bâsıt nedir? Bâsıt kısaca ne demektir? Kuran'da geçiyor mu?

Yaymak, elini uzatmak, çok cömertlik etmek, sevindirmek, îzah etmek, inceltmek, özür beyan etmek, rızkı çoğaltmak, kılıcı çekmek, basit olmak anlamlarındaki "b-s-t" kökünden türeyen bâsıt; yayan, cömert, elini uzatan, bol rızık veren demektir.

Allah'ın sıfatı olarak bâsıt, dilediğine rızkı bol veren demektir. Allah'ın bu sıfatı isim şeklinde Tirmizî'nin el-esmâü'l-hüsnâ ile ilgili rivâyetinde geçmiştir (Tirmizî, Deavat, 83).

Allah'ın bu vasfı Kur'ân'da "yebsütu" fiili ile 9 âyette ifade edilmiştir: "Allah (rızkı) kısar ve açar" (Bakara, 2/245); "Allah, dilediğine rızkı bol verir (dilediğine) kısar" (Ra'd, 13/26). "Yahudiler, `Allah'ın eli bağlıdır, cimridir' dediler. Kendi elleri bağlandı ve söylediklerinden ötürü lanetlendiler. Hayır Allah'ın iki eli de açıktır. (mebsutatani) dilediği gibi verir..." (Mâide, 5/64) âyetleri Allah'ın bu vasfını anlatmaktadır. "O Allah ki rüzgârları gönderir, bulutu kaldırır, sonra onu gökte dilediği gibi yayar ve parça parça eder..." (Rûm, 30/48) âyetinde "yebsütu" fiili sözlük anlamında kullanılmıştır.