Kaldirik Otu Nedir, Nerede Yetişir, Faydaları Nelerdir?

SIHHAT

Baharın müjdeleyicisi olarak bilinen ve Karadeniz’de çok sevilen Kaldirik otu nedir? Kaldirik otu neye iyi gelir? Kaldirik ne zaman ve nerede yetişir? İşte şifa deposu Kaldirik otunun faydaları...

Yabani bir ot olan ve yol kenarlarında yabani olarak yetişen Kaldirik oldukça şifalı bir bitkidir.

Kaldirik Otunun Diğer Adı

Özellikle Düzce’de bilinen ve oldukça sevilen “Kaldirik otu”, ülkemizde “Kalındirek” ve “Hodan” isimleriyle de bilinir. Yabani olarak yetişen bu bitki, metabolizma açısından oldukça faydalıdır.

KALDİRİK OTU NEREDE YETİŞİR?

Günümüzde doğal ürünlere ilginin artması ile oldukça rağbet gören Kaldirik, Karadeniz’de “Kaldirik otu”, “Tamara otu” olarak da bilinir.

Genellikle bahar aylarında ormanlık ve yüksek alanlarda yetişen baharın habercisi Kaldirik otu, yol kenarlarında da bulunmaktadır.

KALDİRİK OTU NEYE İYİ GELİR?

Çeşitli yemekleri yapılan Kaldirik otu, aslında bir şifa kaynağıdır. Aralarında kanser, iltihaplanma gibi çok sayıda hastalığın dermanı olan Kaldirik oldukça sağlıklı bir besin kaynağıdır.

İyi bir idrar söktürücü olan Kaldirik, idrar yollarını açar, temizler. Özellikle sigara içenler için iyi bir balgam söktürücü olan bu bitki, boğaz-bademcik iltihaplarına iyi geldiğine inanılır. Ayrıca müzmin öksürük içinde faydalı etkileri vardır. Ter atıcıdır. Depresyona iyi geldiği yüzyıllardır bilinmektedir.

YUMURTALI KALDİRİK NASIL YAPILIR? 

Yumurtalı Kaldirik tarifi, Karadeniz yöresine ait bir yemek türüdür. Kaldirik ise bir ot çeşididir. Bazı yörelerde Hodan, İspit veya Zılbıt olarak bilinen Kaldirik otunun kavurması, yemeği ve dolması da yapılır. Yumurta ve yoğurdun yakıştığı bir yemektir.

Malzemeleri:

  • 1 kilogram Kaldirik Otu
  • 4 adet yumurta
  • Zeytinyağı
  • Tuz

Hazırlanışı:

Kaldirik lila renkli çiçekleriyle gönle ferahlık veren, baharın müjdecisi bir bitkidir. Bu çiçekler mart-nisan aylarında saplarıyla birlikte toplanır.

Güzelce yıkanan Kaldirik, soğuk suya konarak haşlanır. Tel süzgüde süzüldükten sonra hafifçe sıkılarak tüm suyunun gitmesi sağlanır. Kızdırılmış yağda tuz ilave ederek on dakika kadar kavrulur.

Üzerine yumurta kırılarak servis edilir. Yanında ayranla birlikte yenilebilir. Afiyet olsun.