Kadınlar ile İlgili Hadis-i Şerifler

HADİSLER

Kadınlar hakkında hadisler nelerdir? Peygamber (s.a.v.) Efendimizin kadınlar ile ilgili hadis-i şerifleri...

Peygamber (sallallahu aleyhi ve sellem) Efendimizin kadınlar hakkında söylediği sözler.

Enes bin Mâlik (radıyallahu anh) tarafından nakledildiğine göre, Resûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurmuştur:

“Bana (dünya nimetlerinden) kadın ve güzel koku sevdirildi. Namaz ise gözümün nuru kılındı.” (Nesâî, Işratü’n-nisâ’, 1)

***

Saîd b. Hakîm b. Muâviye’nin (radıyallahu anh), babası aracılığıyla dedesi Muâviye el-Kuşeyrî’den (radıyallahu anh) naklettiğine göre, o şunları anlatmıştır:

“Resûlullah’ın yanına gelerek, ‘Hanımlarımız hakkında ne dersiniz?’ diye sordum. O da şöyle buyurdu: ‘Yediklerinizden onlara da yedirin, giydiklerinizden onlara da giydirin, onları dövmeyin ve onları kötülemeyin.’” (Ebû Dâvûd, Nikâh, 40-41)

***

Süleyman b. Amr b. Ahvas’ın (radıyallahu anh), Veda Haccı’nda hazır bulunan babasından naklettiğine göre, Resûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurmuştur:

“...Bilin ki, sizin hanımlarınız üzerinde hakkınız olduğu gibi, hanımlarınızın da sizin üzerinizde hakları vardır...” (Tirmizî, Radâ, 11)

***

Ebû Hüreyre’nin (radıyallahu anh) naklettiğine göre, Resûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurmuştur:

“...Sizin en hayırlınız hanımlarına karşı en iyi davrananınızdır.” (Tirmizî, Radâ, 11; İbn Mâce, Nikâh, 50)

***

Abdullah bin Amr’dan (radıyallahu anh) nakledildiğine göre, Resûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurmuştur:

“Dünya (geçici) bir nimettir. Dünyanın en değerli nimeti ise iyi/saliha kadındır.” (Müslim, Radâ, 64)

***

İbn Abbâs’ın (radıyallahu anh) naklettiğine göre, Resûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem) Hz. Ömer’e hitaben şöyle buyurmuştur:

“Kişinin sahip olabileceği en hayırlı hazineyi sana söyleyeyim mi? (Kocası) yüzüne baktığında ona huzur veren, ondan bir şey istediğinde yerine getiren ve kocasının yokluğunda onun saygınlığını koruyan iyi / saliha bir kadın!” (Ebû Dâvûd, Zekât, 32)

***

Ümeyme binti Rukayka (radıyallahu anh) anlatıyor:

“Ensardan bir grup kadınla Hz. Peygamber’e biat etmek üzere gelmiştim. Dedik ki, ‘Ey Allah’ın Resûlü! Allah’a hiçbir şeyi ortak koşmayacağımıza, hırsızlık yapmayacağımıza, zina etmeyeceğimize, kendi uydurduğumuz bir iftira ile hiç kimseyi suçlamayacağımıza ve dinin emirleri konusunda sana karşı gelmeyeceğimize dair sana biat (bağlılık yemini) ediyoruz.’...” (Nesâî, Bîat, 18)

***

İbn Ömer’den (radıyallahu anh) nakledildiğine göre, Allah Resûlü (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurmuştur:

“Allah’ın kadın kullarının Allah’ın mescitlerine gelmelerine engel olmayın.” (Müslim, Salât, 136)

***

Ümmü Atıyye (radıyallahu anh) anlatıyor:

“Resûlullah Ramazan ve Kurban Bayramlarında genç kızları, hayızlı kadınları ve evinin bir köşesinde oturan hanımları (namazgâha) çıkarmamızı bize emretti. Ancak, hayızlı kadınlar namazdan ayrılır, bu hayırlı mecliste ve Müslümanların dualarında hazır bulunurlardı.” (Müslim, Îdeyn, 12)

***

Ümmü Atıyye el-Ensâriyye (radıyallahu anh) şöyle demiştir:

“Resûlullah ile birlikte yedi gazveye katıldım. (Askerlerin) geride bıraktıkları yüklerine bakıyor, onlara yemek yapıyor, yaralıları tedavi ediyor, hastalarla ilgileniyordum.” (Müslim, Cihâd ve siyer, 142)

***

Ebû Saîd el-Hudrî (radıyallahu anh) anlatıyor:

“Bir kadın Resûlullah’a gelerek, ‘Yâ Resûlallah! Senin sohbetinden hep erkekler faydalanıyor. Bize bir gününü ayırsan da o gün sana gelsek, bize Allah’ın sana öğrettiğinden öğretsen.’ dedi. Hz. Peygamber, ‘O hâlde şu şu günlerde toplanın.’ buyurdu. Bunun üzerine kadınlar toplandılar. Resûlullah onların yanına gelerek Allah’ın kendisine öğrettiklerinden onlara bir şeyler öğretti...” (Müslim, Birr, 152)

***

Hz. Âişe (radıyallahu anh) şöyle demiştir:

“Şu ensar kadınları ne iyi kadınlardır! Utanma duyguları, onların dinlerini öğrenmelerine engel olmuyor.” (Müslim, Hayız, 61)

***

İbn Ömer’den (radıyallahu anh) rivayet edildiğine göre, Resûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurmuştur:

“Allah’ın kadın kullarının Allah’ın mescitlerine gelmelerine engel olmayın.” (Müslim, Salât, 136)

***

İbn Abbâs (radıyallahu anh) anlatıyor:

“Hz. Peygamber bir bayram günü (namazgâha) çıktı. İki rekât namaz kıl(dır)dı ve (bu namazın) öncesinde ya da sonrasında başka namaz kılmadı. Sonra yanında Bilâl olduğu hâlde kadınların olduğu saflara doğru gitti, onlara vaaz ve nasihatte bulunarak sadaka vermelerini istedi. Bunun üzerine hanımlar (Bilâl’in sadakaları toplamak üzere açtığı eteğine) bilezik ve küpelerini atmaya başladılar.” (Buhârî, Zekât, 21)

***

Ebû Musa el-Eş’arî’nin (radıyallahu anh) rivayet ettiğine göre, Resûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurmuştur:

“Bir adam cariyesini güzelce terbiye eder ve ona iyi bir eğitim verir, sonra da azat edip onunla evlenirse, kendisine iki kat ecir vardır...” (Buhârî, Enbiyâ, 48)