İstanbul'un Yedi Tepesi

İSLAM VE İHSAN

'Yedi Tepe İstanbul' söylemi bütün İstanbul ahalisi tarafından bilinen ve belki sayılmak istendiğinde hatıra gelmeyecek noktalarda meskûndur. Genellikle İstanbul'un tepeleri olarak kast edilenin Çamlıca, Aydos, Yakacık gibi yerler olduğu düşünülür fakat bu tepelerin sur içi İstanbul'unda bulunduğu ve önce Bizans daha sonra Osmanlı dönemlerinden beri şiirlere konu olduğu çok az insan tarafından bilinmektedir. Sur dışındaki bölgeler, örneğin; Galata, Eyüp, Üsküdar, Pera, Kadıköy gibi yerler kendi isimleriyle adlandırılmakla beraber gerçek İstanbul'dan maksat Fatih'in fethettiği ve kendi adıyla yaşayan bugünkü Fatih bölgesidir. İşte Necip Fazıl ve Nazım Hikmet gibi münevverlerimizin şiirlerine konu olan İstanbul'un Tepeleri...

1- BİRİNCİ TEPE: TOPKAPI SARAYI

Ayasofya, Aya İrini, İbrahim Paşa Sarayı, At Meydanı, Topkapı Sarayı ve Sultan Ahmet cami gibi yapıların bulunduğu, İstanbul’un simgesi haline gelen ve ayak basan her turistin mutlaka sabırsızlıkla gezip gördüğü en önemli tepe burasıdır.

2- İKİNCİ TEPE: ÇEMBERLİTAŞ

Çemberlitaş, Kapalı Çarşı ve Nuruosmaniye Cami gibi yapıların bulunduğu bu tepenin tarihi en önemli eseri Çemberlitaş sütunudur. Osmanlılar ise fetih sonrası buraya önem vererek bu tepeye Firuzağa Camisi, Kapalıçarşı, Çemberlitaş Hamamı, Çorlulu Ali Paşa Camisi ve medresesi, Nuruosmaniye Camisi ve Çarşısı gibi yapıları yaptırdı.

3- ÜÇÜNCÜ TEPE: SÜLEYMANİYE CAMİİ

Bu tepede yer alan anıt eserlerin başında, Mimar Sinan eseri olan 1557 tarihli Süleymaniye Camisi gelir. Tepede, Beyazıt Camisi, İstanbul Üniversitesi, Laleli Camisi, Çukurçeşme Hamamı, Süleymaniye Külliyesi, Mimar Sinan Türbesi ve Zeyrek Camisi bulunuyor.

4-DÖRDÜNCÜ TEPE: FATİH CAMİİ

Kentin en yüksek noktalarından birisi olan bu tepedeki başlıca eserler, Fatih Camisi ve Bozdoğan Kemeri'dir. Bizans ve Osmanlı dönemlerinde bu alan yüksekliği ile önem arz ederek en prestijli anıtların yapılmasına neden oldu. Fatih döneminde yapılan Fatih Camisi ve külliyesi ile tepe Osmanlı simgesi oldu.

5- BEŞİNCİ TEPE: YAVUZ SELİM CAMİİ

Denizden 50 metre yükseklikteki beşinci tepe'de Osmanlının en meşhur aynı zamanda en meçhul padişahının adına yapılan Yavuz Selim Cami bulunuyor. İnşaatı kendisi hayatta iken başladı fakat o öldükten sonra oğlu Kanuni devam ettirerek 1521 yılında tamamlandı. 

6- ALTINCI TEPE: MİHRİMAH SULTAN CAMİİ

Dördüncü tepenin devamında yer alan bu nokta'da kentin en yüksek seviyesi olan 70. metreye ulaşılır.  Osmanlılar döneminde Kanuni'nin kızı tarafından yaptırılan Mihrimah Sultan Camisi ile bu tepenin önemi gösterilir. Baldırı çıplak bir kaşıkçının bulduğu ve Kaşıkçı Elması olarak anılan mücevherin bu tepede yer alan Eğrikapı Çöplüğü'nde bulunduğu rivayet edilir.

7- YEDİNCİ TEPE: HASEKİ SULTAN KÜLLİYESİ

Diğer bütün tepelerden coğrafi olarak ayrılarak Marmara denizine yönelen bu tepe, denizden 70 metreye kadar yükselir. Hürrem Sultan tarafından yaptırılan Haseki Sultan Cami, Haseki Külliyesi ve Bayrampaşa mescidi bu tepeye yapılarak Osmanlı döneminde önemli yer tutmuştur.